Jos jaloissa on oireita, varaa aika verisuonikirurgille
Jalkojen turvotus, jomotus, paineen tunne ja yölliset jalkakrampit ovat tyypillisiä laskimovajaatoiminnan oireita. Lääkinnällinen hoitosukka, tutummin tukisukka, helpottaa laskimoiden vajaatoiminnan oireita. Se ei kuitenkaan estä vajaatoiminnan etenemistä.
”Jos jaloissa on oireita, niitä kannattaa tulla näyttämään verisuonikirurgille - vaikka jalat näyttäisivät siisteiltä”, Halmesmäki painottaa.
Laskimon päärungossa voi olla vikaa ilman näkyviä suonikohjuja. Ohuet hämähäkki- eli luutasuonet kertovat paineen noususta laskimossa.
”Laskimoiden tilanne paljastuu välittömästi verisuonikirurgin vastaanotolla ultraäänitutkimuksessa.”
suonikohjujen hoitomenetelmät ovat muuttuneet
Nykyiset suonikohjuhoidot perustuvat sairaan suonirungon tukkimiseen, eivätkä sen poistoon. Eiran sairaalassa suonikohjuja hoidetaan laserhoidolla ja vaahtoruiskutuksella.
”Laserhoidossa laskimoon viedään ultraääniohjauksessa laserkuitu, joka polttaa suonen umpeen. Suoni kuihtuu ja katoaa vähitellen”, verisuonikirurgi Mikael Railo kuvailee.
Vaahtoruiskutuksessa sairas laskimo tukitaan vaahdotetulla, suonta ärsyttävän aineen seoksella. Sen seurauksena suoni arpeutuu ja poistuu pikkuhiljaa.
Jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä, Eirassa potilaalla käytetään monesti molempia menetelmiä.
”Hoito aloitetaan laserilla ja viimeistellään parin viikon kuluttua pienempiin suoniin paremmin soveltuvalla vaahdolla.”
suonikohjuHoito on potilaalle helppo
Lasertoimenpide tehdään polikliinisesti puudutuksessa, ja potilas viipyy Eiran sairaalassa kaikkiaan vajaa kolme tuntia. Vaahtoruiskutus on vieläkin nopeampi toimenpide. Se on ohi noin puolessa tunnissa, eikä siinä tarvita puudutetta.
Myös toipuminen on nopeaa. Lasertoimenpiteessä tarvitaan yhdestä kolmeen päivään sairauslomaa, vaahtoruiskutuksessa ei lainkaan. Toimenpiteiden jäljet häviävät jaloista vähitellen muutamassa viikossa.
”Tukisukan käyttö noin viikon ajan vähentää turvotusta ja mustelmia.”
Jälkitarkastus viimeistelee hyvän hoidon
Laserilla hoidettuun suoneen ei tule uutta suonikohjua. Myös jälkitarkastus pienentää suonikohjujen uusimisen riskiä. Sen aika on neljästä kuuteen viikkoa toimenpiteestä.
”Jälkitarkastuksessa varmistetaan ultraäänellä, että runkosuoni on arpeutunut kiinni koko matkaltaan. Samassa yhteydessä viimeistellään sivusuonet vaahdolla”, Railo kertoo.