Pääseekö laserleikkauksella kokonaan eroon silmälaseista

Laserleikkauksella on mahdollista päästä kaukolasitarpeesta kokonaan eroon, mutta n. 45-vuotiaana alkavan ikänäön mukana tuomaa lukulasitarvetta laserleikkaus ei poista. Ikänäkö tulee kaikille jossain vaiheessa, oli silmiä leikattu tai ei.

Laserleikkauksella voidaan korjata likinäköä maksimissaan -10.00 saakka, mutta siitä suuremmille voimakkuuksille voi ICL-leikkaus eli silmäsisäinen piilolinssi -leikkaus olla mahdollinen.  Lue lisää ICL-leikkauksesta.

 

Kenelle laserleikkaus sopii?

Silmien laserleikkaus sopii yli 18-vuotiaalle, joka tarvitsee silmälaseja nähdäkseen tarkasti kauas. Varsinaista yläikärajaa ei ole, mutta yli 55-vuotiaille laserleikkaus ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Heille suosittelemme ikänäkö- eli linssileikkausta. Lue lisää ikänäköleikkauksesta.

Optikon tekemässä laajassa esitutkimuksessa arvioidaan soveltuvuus laserleikkaukseen sekä määritellään millä leikkausmuodolla saavutetaan paras mahdollinen lopputulos. Mikäli laserleikkaus ei kohdallasi ole mahdollinen, voit edelleen päästä laseista eroon ICL- tai linssileikkauksella.

 

Onko raskaus este laserleikkaukselle?

Laserleikkausta ei tehdä raskauden tai imettämisen aikana, koska hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat usein myös silmän taittovoimaan. Leikkaus voidaan tehdä, kun imettämisen lopettamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

 

Miten kauan laserleikkaus kestää?

Laserointivaihe vie maksimissaan 30 sekuntia ja toimenpide kokonaisuudessaan n. 5 minuuttia/silmä. Kokonaisuudessaan esivalmisteluineen ja kotiutuksineen päivään on hyvä varata noin tunti.

 

Mitä ero on LASIK JA SMILE-leikkauksilla?

LASIK ja SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) ovat yleisimmät laserleikkausvaihtoehdot, mutta nykyään Suomessa tehdään pääasiassa SMILE-leikkauksia. SMILE-leikkaus on modernein laserleikkaus, jossa sarveiskalvoon ei tarvitse tehdä läppää niin kuin perinteisissä LASIK tai FemtoLASIK-leikkauksissa. Tämän ansiosta leikkauksesta toipuminen on nopeampaa sekä miellyttävämpää ja leikkaukseen liittyvät riskit entistä harvinaisempia.  

 

Aiheuttaako silmien laserleikkaus kuivasilmäisyyttä?

Perinteisessä LASIK-tekniikassa sarveiskalvolle tehtävä läppä katkaisee tuntohermoja sarveiskalvon pinnasta. Tämä aiheuttaa lisääntyvää kuivasilmäisyyttä. SMILE-tekniikalla leikatuilla potilailla silmän pinnan tuntohermot eivät vaurioidu ja siksi SMILE-tekniikalla leikatuilla potilailla kuivasilmäisyyden lisääntyminen on harvinaista.  

 

Sitooko esitutkimus minut leikkaukseen?

Vaikka esitutkimus olisi maksuton, ei se sido sinua Eiran sairaalassa millään tavalla. Emme veloita esitutkimuksesta erikseen, vaikka et päätyisi leikkauttamaan silmiäsi Eiran sairaalassa.

 

Miten valmistaudun leikkaukseen?

Ennen laserleikkausta tai esitutkimusta tulee pitää viikon tauko piilolinsseistä ja leikkausta edeltävänä päivänä on vältettävä alkoholijuomia. Muuten saat syödä ja juoda normaalisti. Saavu leikkaukseen ilman silmämeikkiä ja vältä voimakkaita hajusteita, koska ne saattavat haitata laserlaitteen toimintaa.

Leikkauksen jälkeen näkösi on sumuinen loppupäivän ja autolla ajaminen on sallittua vasta seuraavana päivänä.  

 

Voinko tehdä leikkauksen aikana jotain väärin ja pilata lopputuloksen?

Et voi. Laserlaitteet on suunniteltu niin, että ne joko seuraavat silmän liikettä tai pysäyttävät laseroinnin jos potilas liikahtaa.

 

Sattuuko leikkaus?

Leikkaus ei satu. Silmä puudutetaan toimenpidettä varten. Saatat tuntea pientä roskan tunnetta silmäluomilla leikkauksen aikana.

 

Näenkö heti leikkauksen jälkeen? Pitääkö silmiä varoa?

Leikkauksesta toipuminen on nopeaa ja kivutonta. Silmät ovat loppupäivän kutiavat ja vetistävät ja näkö on vielä sumeaa. Saat leikkauksen jälkeen mukaasi suojalasit, joita käytetään yleensä seuraavaan aamuun saakka. Ensimmäisen viikon aikana silmiin ei saa koskea ja ne on suojattava vedeltä sekä lialta. Uimista, saunomista sekä voimakasta fyysistä rasitusta on myös vältettävä ensimmäinen viikko. Antibiootti- kortisonitippoja määrätään yleensä kahdeksi viikoksi.

Näkö alkaa yleensä kirkastua seuraavana päivänä ja mm. tietokoneen käyttö ja autolla ajo onnistuu jo hyvin. Töistä on kuitenkin hyvä olla pois vielä leikkausta seuraavana päivänä. 

 

Maksaako jälkitarkastukset?

Kyllä. Eiran sairaalassa käydään kahdessa maksullisessa jälkitarkastuksessa. Kuukauden kuluttua leikkauksen jälkeen käydään silmälääkärin kontrollissa. 6 kk:n jälkeen leikkauksesta käydään optikolla jälkitarkastuksessa. Näin jälkitarkastusten kustannus on noin 200 € yhteensä. Katso hinnasto täältä.

 

Onko leikkauksella takuu?

Laserleikkauksilla on vuoden takuu. Mikäli leikkauksella ei saavuteta tavoiteltua lopputulosta tai jos voimakkuus hieman palautuu ensimmäisen vuoden aikana, voidaan uusintaleikkaus tehdä veloituksetta.

Lehvonen_Oskari_290x345.jpg

Oskari Lehvonen
Optikko, Optometristi

SMILE-laserleikkaus Eirassa

Varaa aika optikon perusteelliseen esitutkimukseen, sisältää silmäkirurgin arvion. Nyt 0 € (arvo 180 €)!

Esitutkimus kestää noin tunnin. Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Esitutkimus ei sido mihinkään.

Katso myös ajankohtaiset leikkaustarjouksemme!

Varaa aika esitutkimukseen
Lue lisää Smile-laserleikkauksesta
Esitutkimus optikolla laser- ja linssileikkausta varten

Tule sairaalaoptikon laajaan esitutkimukseen selvittämään, voiko sinun silmiesi taittovirheet korjata laserleikkauksella tai linssileikkauksella. Esitutkimuksessa optikko kuvaa ja mittaa silmää usealla eri laitteella, jotta saamme selvitettyä sinulle sopivimman leikkausmenetelmän, ilman sitoumusta.

Lue lisää
Smile-laserleikkaus

Viimeisimmän SMILE-tekniikan ansiosta taittovirhe voidaan korjata ilman perinteisesti sarveiskalvoon tehtävää läppää. Silmän pintakerros säilyy näin eheämpänä ja kuivasilmäisyyden riski pienenee. Tutkimukset osoittavat SMILE-leikkausten hoitotulosten olevan erinomaisia.

Lue lisää
SMILE-lasertekniikka on iso edistysaskel silmien laserkirurgiassa

Uusin SMILE-lasertekniikka on ollut iso edistysaskel silmien laserkirurgiassa. Jo yli 1,5 miljoonaa leikkausta, kertoo silmäkirurgi Petri Oksman.

Lue lisää
"Silmien laserleikkaus teki elämästäni paljon helpompaa"

Maijulle tehtiin ReLEx SMILE -laserleikkaus, jolla poistetaan miinustehoja silmistä. Leikkaus yllätti positiivisesti monella tapaa. Lue, millainen kokemus SMILE-leikkaus oli.

Lue lisää
Valokuvaaja valitsi silmien laserleikkauksessa korkean laadun

Kun valokuvaaja Aaro Keipi päätti mennä silmien laserleikkaukseen, hän halusi varmistaa, että lopputulos olisi mahdollisimman laadukas. Eiran sairaalassa tehdyn SMILE-operaation jälkeen tarkkaa näköä vaativa työkin rasittaa silmiä vähemmän.

Lue lisää