Mätning av D-vitaminhalten
Vad är D-vitamin?
D-vitamin är ett viktigt fettlösligt vitamin som lagras i kroppen. D-vitamin främjar motståndskraften och är viktigt för skelettet.
D-vitaminets viktigaste uppgift är att hjälpa tarmen att ta upp kalcium och fosfor. Nästan alla vävnader behöver D-vitamin. Dessutom är D-vitamin ett viktigt vitamin för muskler, nervsystem och den hormonella funktionen.
D-vitamin får man från mat, solljus och som tillägg från vitamintillskott.
Vilka faktorer kan påverka D-vitaminbrist?
Under den mörka årstiden får vi nödvändigtvis inte tillräckligt med D-vitamin ur kosten. Finska undersökningar visar, att brist på D-vitamin är större hos kvinnor än hos män.
Övervikt ökar behovet av D-vitamin. Överviktiga kvinnor i arbetsför ålder vars fysiska aktivitet är låg och som inte tar D-vitamintillskott har en ökad risk för D-vitaminbrist.
Även åldringar har en stor risk för D-vitaminbrist i och med att hudens produktion av D-vitamin blir sämre. De rör inte på sig så mycket och under sommaren kan klädseln täcka en stor del av huden.
Därtill kan D-vitaminbrist förekomma hos personer som inte använder tillräckligt med D-vitaminberikade mjölkprodukter och kostfetter. Speciellt unga veganer och bantare behöver tillräckligt med D-vitamintillskott.
Symtom på D-vitaminbrist
• Försvagat immunförsvar
• Benskörhet
• infektioner
Rekommendationer för D-vitaminintag/ Källa: www.Livsmedelsverket.fi
Åldersgrupp |
Rekommenderat dagligt intag
|
D-vitamintillskottdosering
|
1 år |
10 µg/dygn |
10 µg/dygn året runt |
2 – 17 år |
10 µg/dygn |
7 µg/dygn året runt |
18 – 74 år |
10 µg/dygn |
10 µg/dygn vid behov* |
≥ 75 år |
20 µg/dygn |
10 µg/dygn året runt** |
Gravida och
ammande |
10 µg/dygn |
10 µg/dygn året runt |
Rekommenderat dagligt intag: sammanlagda mängden D-vitamin av den färdiga kosten samt eventuella tillskott.
*= Då man inte dagligen använder mjölkprodukter med tillsatt D-vitamin, bredbara fetter och/eller fisk under årets mörka tid (okt-mars). Människor som endast tillbringar korta tider ute, bär heltäckande kläder och mörkhyade bör få till och med 20 µg/dygn för att uppnå den rekommenderade serumhalten.
**= En mindre dos D-vitamintillskott (10 µg/dygn) kan vara tillräcklig, ifall man regelbundet använder mycket mjölkprodukter med tillsatt D-vitamin, bredbara fetter och/eller fisk.
Kom och ta reda på om du får i dig tillräckligt med D-vitamin
Du kan komma till laboratoriet utan remiss och tidsbokning.
mätning av B12-vitaminhalten
Vad är vitamin B12?
B12-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som är nödvändigt för nervsystemet och för hjärnans verksamhet. Kroppen kan inte själv producera det.
B12-vitamin fås från animaliska produkter. En frisk person som äter mångsidigt får ett tillräckligt intag av B12-vitamin från kosten.
Då man blir äldre minskar upptagningen av B12-vitamin ur kosten och därför är brist på B12-vitamin vanligt för personer över 65 år. Även personer som äter vegetarisk föda, gravida och personer med försvagad upptagning bör försäkra sig om att B-12 intaget är tillräckligt. Med mångsidig kost, och vid behov vitamintillskott, förebygger man B12-vitaminbrist.
Brist på vitamin B12 orsakar:
- Anemi
- Symtom i nervsystemet
- Värk
- Muskelsvaghet
- Nedstämdhet
- Minnesrubbningar
Bristen uppstår långsamt under flera års tid.
Aktiva B12-vitaminhalten från blodprovet S-B12-TC2
På Eria sjukhus mäter man i B12-vitaminmätningen den sk. aktiva B12-vitaminhalten. Testresultatet ger bättre indikationer på en möjlig brist, än bestämningen av det totala B12-innehållet ensamt. Även om helhetsresultatet är inom referensvärdena, kan en B12-vitaminbrist ändå vara möjlig.
Du kan komma till vårt laboratorium utan tidsbeställning eller remiss.