Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes (T1D) on sairaus, joka johtuu insuliinipuutoksesta. Elintoiminnoille tärkeää haiman tuottamaa insuliinia ei erity lainkaan tai sitä erittyy liian vähän. Tyypin 1 diabetesta kutsutaan myös nuoruustyypin diabetekseksi, sillä suurin osa sairastuu alle 40-vuotiaana.

Tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt virtsaneritys (polyuria), jano, väsymys ja laihtuminen. Oireet kehittyvät yleensä varsin nopeasti. Suomessa lasten diabetes on yleisempää kuin missään muualla maailmassa.
 

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabetesta (T2D) eli aikuistyypin diabetesta sairastaa Suomessa noin 300 000 henkilöä. Lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään (lähde: Diabetesliitto). Tyypin 2 diabeetikko on insuliiniresistentti eli haiman tuottama insuliini vaikuttaa heikosti tai insuliinin tuotanto on heikentynyt. Joskus insuliinin tuotto voi täysin ehtyä. Tyypin 2 diabetes on usein oireeton, se kehittyy hitaasti ja se löydetään usein sattumalta terveystarkastusten yhteydessä.

Oireita tavallisimmin ovat väsymys varsinkin ruokailun jälkeen, jalkasärky, lihaskouristukset sekä väsymys tai uupumus, johon uni ei auta. Suurin osa tyypin 2 diabeetikoista on ylipainoisia. Tämän takia 10 vuoden sairastumisen jälkeen moni 2 tyypin diabeetikko joutuu käyttämään insuliinia.

Eiran sairaalan diabetekseen erikoistuneet erikoislääkärit
Eriksson Johan Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Pietiläinen Kirsi Sisätautien erikoislääkäri
Saraheimo Markku Sisätautilääkäri, Diabetologi Varaa aika
Sundell Laura Sisätautien erikoislääkäri Varaa aika

Varaa nyt aika diabeteslääkärille

Jos epäilet sairastavasi diabetesta tai tunnistat diabetekselle tyypillisiä oireita itsessäsi, älä epäröi varata aikaa Eiran sisätautilääkärin vastaanotolle.

Seuraavat vapaat ajat
to 27.2.
15.00
1 h 0 min
Saraheimo Markku
Sisätautilääkäri, Diabetologi
Eiran lääkäriasema
to 27.2.
18.00
30 min
Sundell Laura
Sisätautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
to 27.2.
18.30
30 min
Sundell Laura
Sisätautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Diabetes Hinta 
Diabeteslääkärin vastaanotto, 30 min.
alk. 123 €
Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 18,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €. Hintoihin ei sisälly laboratorio- tai röntgentutkimuksia.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti