D-vitamiinin mittaus
Mikä on D-vitamiini?
D-vitamiini on elimistölle välttämätön rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. D-vitamiini edistää vastustuskykyä ja luuston terveyttä.
D-vitamiini vaikuttaa luun mineraalien, kalsiumin ja fosforin, imeytymiseen ruuansulatuskanavasta. Lähes kaikki kudokset tarvitsevat D-vitamiinia. Lisäksi D-vitamiini on tärkeä vitamiini lihaksille, hermostolle ja hormonitoiminnalle.
D-vitamiinia saadaan ravinnosta, auringonvalosta ja lisäravintona vitamiinivalmisteista.
Mitkä tekijät altistavat D-vitamiinin puutokselle?
Pimeänä vuodenaikana pelkkä ruokavalio ei välttämättä takaa riittävää D-vitamiinin saantia. Suomalaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että D-vitamiinin puutos on yleisempää naisilla kuin miehillä.
Lihominen lisää D-vitamiinin tarvetta. Suurin D-vitamiinin puutoksen riski onkin ylipainoisilla työikäisillä naisilla, joiden fyysinen aktiivisuus on vähäistä ja jotka eivät käytä D-vitamiinia lisääviä ravintolisiä.
D-vitamiinin puutoksen riski on suuri myös vanhuksilla, sillä ihon D-vitamiinin tuotanto heikkenee, ulkoilun määrä vähenee ja vaatetus voi kesälläkin olla peittävää.
Lisäksi D-vitamiinin puute saattaa tulla henkilöille, jotka eivät käytä riittävästi D-vitaminoituja maitotuotteita ja ravintorasvoja. Erityisesti nuoret vegaanit ja laihduttajat tarvitsevat riittävästi D-vitamiinin lisäystä.
D-vitamiinin puutoksen oireet ovat mm:
- heikentynyt immuunipuolustus
- luiden haurastuminen
- infektiot
D-vitamiinin viitearvot
Ikäryhmä |
Kokonais-
saantisuositus |
Alle 25 nmol/l |
Vakava puutos |
Alle 50 nmol/l |
Puutos |
50 -75 nmol/l |
Yleensä riittäväksi katsottu pitoisuus |
75 -120 nmol/l |
Tavoitepitoisuus osteoporoosipotilaalla |
Yli 375 nmol/l |
Toksinen pitoisuus |
Tule tarkistamaan saatko riittävästi D-vitamiinia!
D-vitamiinitason mittaukseen voi tulla ilman lääkärin lähetettä ja ilman ajanvarausta.
B12-vitamiinin mittaus
Mikä on B12-vitamiini?
B12-vitamiini on hermoston ja aivojen toiminnalle välttämätön vesiliukoinen vitamiini, jota elimistö ei pysty itse tuottamaan.
B12-vitamiinin lähteenä on eläinkunnan tuotteet. Yleensä perusterve, sekaravintoa syövä ihminen saa normaalista ravinnosta riittävästi B12-vitamiinia.
Ikääntyessä B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta heikentyy ja siksi B12-vitamiinin puute on tavallista yli 65-vuotiailla. Lisäksi kasvisruokavaliota noudattavien, raskaana olevien ja imeytymishäiriöistä kärsivien henkilöiden tulee varmistaa riittävä B12-vitamiinin saanti. B12-vitamiinin puutteen syntymistä ehkäistään monipuolisella ravinnolla ja tarvittaessa vitamiinivalmisteilla.
B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa:
- anemiaa
- hermoston oireita
- kipuja
- lihasheikkoutta
- masennusta
- muistin häiriöitä
Puutos kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa.
Aktiivisen B12-vitamiinin verikoe S-B12-TC2
Eirassa B12-vitamiinin mittauksessa selvitetään ns. aktiivisen B12-vitamiinipitoisuus. Tutkimustulos antaa paremmin viitteitä mahdollisesta puutoksesta kuin pelkän B12-kokonaispitoisuuden määritys. Vaikka kokonaistulos olisi viitearvojen sisällä, voi B12-vitamiinin puutos silti olla mahdollinen.
alle 20 pmol/l B12-vitamiinin puutos
20-70 pmol/l puutos mahdollinen
yli 75 pmol/l riittäväksi katsottu pitoisuus
TULE TARKISTAMAAN SAATKO RIITTÄVÄSTI D-VITAMIINIA!
Tutkimukseen voit tulla ilman ajanvarausta ja lähetettä laboratorioomme.