SUOSITTU JA TEHOKAS BOTULIINIHOITO
Botuliinihoitoja käytetään sekä plastiikkakirurgiassa että esteettisissä hoidossa uurteiden ja ryppyjen silottamiseen, mutta yhä useammin myös sairauden hoidossa. Botuliini on lihaksia rentouttava reseptilääke ja sen vaikuttava aine on A-tyypin botuliinitoksiini. Eiran sairaalassa botuliinihoitoja antaa turvallisesti vain kokeneet erikoislääkärit.
Esteettinen botuliinihoito on tehokas ilmeryppyjen silottamiseen, kuten
- otsan vaakajuonteisiin
- silmäkulman naururyppyihin
- "sibeliusryppyihin" kulmakarvojen välissä
- suupielten ryppyihin.
Kenelle esteettinen botuliinihoito sopii?
Esteettiset botuliinihoidot sopivat niin naisille kuin miehillekin, jotka kokevat ikääntymisen muutokset, kuten juonteet tai uurteet, häiritseviksi.
Emme tee Eiran sairaalassa esteettisiä botuliinihoitoja alle 18-vuotiaille.
Miten esteettinen botuliinihoito tapahtuu?
Ennen botuliinihoitoa erikoislääkärimme konsultoi sinua joko erillisellä konsultaatiokäynnillä tai hoidon yhteydessä. Konsultaatiossa käydään läpi sinun toiveet ja tarpeet ja kartoitetaan sinun terveydentila. Samalla saat tietoa mahdollisista hoidon riskeistä ja hoidon esteistä.
Botuliinihoidossa haluttuun lihakseen pistetään ohuella neulalla pieni määrä botuliinia. Botuliini estää hermoimpulssin pääsyn niihin lihaksiin, joihin pistos on annettu. Tämän seurauksena lihas rentoutuu ja lihaksen päällä oleva ryppy/uurre tasoittuu. Toisinaan botuliinia voidaan pistää myös ihoon hoidon kohteesta riippuen.
Sattuuko botuliinihoito?
Botuliini pistetään ihoon ohuen neulan avulla. Kivun kokemus on yksilöllistä. Hoitoalue, jossa on paljon hermopäätteitä, esim. huulien alue, saattaa tuntea kipua, sen sijaan muut alueet ovat usein kivuttomat.
Hoidon jälkeen
Hoito on nopeaa ja vaivatonta ja ei vaadi toipumisaikaa. Botuliinihoidon jälkeen pistoskohdissa voi näkyä pieniä kohoumia. Lisäksi lievää punoitusta, aristusta, turvotusta ja mustelmia saattaa esiintyä. Kaikki nämä ovat normaaleja hoidon jälkeisiä reaktioita ja häviävät yleensä muutamassa päivässä.
Hoidettuja alueita ei saa hieroa tai painella pariin vuorokauteen. Normaali kasvojen pesu ja varovainen kuivaus on sallittua. Meikkiä voi laittaa seuraavana päivänä.
Saunomista ja fyysistä rasitusta tulee välttää pari päivää pistoshoidon jälkeen ja pistoskohdat tulee suojata auringolta 2 viikon ajan.
Botuliini alkaa vaikuttaa keskimäärin 2-4 vuorokautta pistoshoidon jälkeen. Hoidon tulokset ovat nähtävissä noin 2 viikon päästä hoidosta.
Botuliini poistuu elimistöstä vähitellen ja hoidon vaikutus kestää noin 3-6 kuukauden ajan.
Hoitotulosta voidaan ylläpitää uusimalla hoito 4-6- kuukauden välein. Hoitojen välissä tulee pitää vähintään 4 kuukautta taukoa.
Huomioitavaa ennen hoitoa
Ennen hoitoa on syytä välttää omega-öljyjen käyttöä 5 vuorokauden ajan. Alkoholia ja tulehduskipulääkkeitä on myös hyvä välttää, sillä ne lisäävät mustelmariskiä. Mikäli sinulla on herpestaipumusta, suositellemme apteekista ilman reseptiä saatavan estolääkkeen ottamista ennen hoitotoimenpidettä. Mahdollisesta verenohennuslääkityksestä tulee myös mainita lääkärille tai hoitajalle konsultaation yhteydessä.
Esteitä hoidolle ovat:
aktiivinen herpes,
allergia A-tyypin botuliinitoksiinille
autoimmuunisairaudet, syöpä ja syöpähoidot,
ihosairaudet /ihotulehdus hoidettavalla alueella tai muu akuutti tulehdus, syylät, bakteeri- tai sieni-infektio hoidettavalla alueella
raskaus ja imetys.
Mitä eroa on botuliinihoidolla ja täyteainehoidolla?
Botuliinihoidossa ei käytetä täyteaineita toisin kuin täyteainehoidossa, eli botuliini ei täytä ryppyjä eikä lisää kudosten tilavuutta. Hoidon teho perustuu sen kykyyn rentouttaa lihaksia.
Lue lisää täyteainehoidosta >>
Lääketieteellinen botuliinihoito
Botuliinia käytetään paljon eri lääketieteen erikoisaloilla ja sen käyttö on lisääntymässä myös sairauden hoidossa.
Kokeneet erikoislääkärimme hoitavat mm:
hampaiden narskuttelua,
kainaloiden liikahikoilua,
dystonioiden aiheuttamia lihaskouristuksia,
yliaktiivista rakkoa ja
sulkijalihaskouristuksia.