arven leveyteen ja paksuuteen vaikuttaa sijainti ja kasvutaipumus

Arvet syntyvät erilaisten ihovaurioiden, kuten leikkausten, palovammojen, aknen, tapaturmien tai muiden traumojen seurauksena. Arvet voivat vaihdella ulkonäöltään ja muodoltaan ja arven leveyteen ja paksuuteen vaikuttaa yksilöllinen arven kasvutaipumus ja arven sijainti

Iholle jää aina leikkausten, tapaturmien ja palovammojen jälkeen eriasteisia arpia. Normaali arpi on säännöllisen muotoinen, litteä, vaalea tai ympäröivää ihoa hiukan tummempi jälki ihossa, joka muodostuu ihon paranemisen seurauksena.

Leikkausarvet syntyvät leikkausten tai kirurgisten toimenpiteiden seurauksina. Niiden koko ja muoto voi vaihdella hyvinkin paljon riippuen tehdystä toimenpiteestä ja ihon paranemisesta.

Kun arpi on matalampi kuin ympäröivä iho, puhutaan atrofisesta arvesta. Atrofinen arpi syntyy tulehduksen, vesikellon tai haavan paranemisvaiheen jälkeen. Arpi muodostuu, jos iho menettää kudostaan.  Tyypillisiä atrofisia arpia ovat aknearvet.

Paksuja, koholla olevia ja punertavia arpia kutsutaan hypertrofisiksi arviksi. Myös nämä voivat muodostua tulehduksen, vesikellon tai haavan paranemisvaiheen jälkeen. Hypertrofisissa arvissa voi tuntua kihelmöintiä ja joskus jopa kipua. Arpi on yleensä paikallinen. 

Keloidiarpi on samantyylinen kuin hypertrofinen arpi; paksu, koholla ja punertava, mutta siinä esiintyy liiallista sidekudoksen kasvua ja siksi se voi levitä alkuperäisen haavan tai vaurioalueen ulkopuolelle.

Raskausarvet ovat tyypillisiä venymäarpia. Venymäarvet syntyvät venyville ihoalueille ihon venymisen seurauksena kuten raskauden tai nopean painonmuutoksen aikana.

Arpien korjaus ja hoito

Paksuuntuneita ja häiritseviä arpia voidaan korjata arpikorjauksella useilla menetelmillä. 
Teemme arpihoitoa sekä lasermenetelmän avulla että arpien korjausleikkauksilla.

Arpihoito laserin avulla

Nd: YAG fraktionaalinen laser:

Nd: YAG fraktionaalinen laser on markkinoiden nykyaikaisin ja tehokkain -laserlaite.
Fraktionaalisessa  arpihoidossa valoenergia jaetaan pieniin, hajallaan oleviin säteisiin. Hoito on hellävaraista eikä aiheuta juuri kipua. 

Fraktionaalisella laserilla voidaan hoitaa hyvin erilaisia arpia aina aknearvista, paksuihin, koholla oleviin arpiin sekä venymäarpiin.
Poikkeuksen tekevä keloidiarvet, joihin ei suositella fraktionaalista laserhoitoa ensisijaiseksi hoitomenetelmäksi.

Nd: YAG fraktionaalisella laserilla arpihoitoja Eirassa tekee laserhoitaja, ihoterapeutti.

Lue lisää fraktionaalisesta laserhoidosta

ARPIEN KORJAUSLEIKKAUKSET

Plastiikkakirurgit sijoittavat leikkausarvet ihopoimujen suuntaisesti, jolloin ne ovat mahdollisimman huomaamattomia. Arpien venymistä pyritään estämään haavojen sisään laitetuilla sulavilla tukiompeleilla. Jos arpi on leikkauksen jälkeen levinnyt tulehduksen tai haavan aukeamisen vuoksi, kannattaa kääntyä plastiikkiakirurgin puoleen arpikorjausta varten. Myös tapaturmissa syntyneiden arpien suuntaa voidaan muuttaa paremmaksi korjausleikkauksella.

Poikkeavat arvet voidaan leikata pois. 
Ompeleiden poiston jälkeen aloitetaan arpihoito. Arven päälle laitetaan silikonilevy joka tarttuu käden lämmöllä paikoilleen. 
Tutkimusten mukaan silikonilevyt vähentävät arpimuodostusta 75%:lla potilaista. 
Joskus silikonihoidon lisäksi arpiin ruiskutetaan kortisonia arpien ohentamiseksi, erittäin hankalissa tapauksissa käytetään arven sädehoitoa liikakasvun estämiseksi.

Normaalit arvet punoittavat noin puoli vuotta, jonka jälkeen ne vähitellen vaalenevat ja pehmenevät. Arpikorjaus kannattaa tehdä vasta vuoden kuluttua leikkauksesta tai tapaturmasta. Tällöin haavan reunojen verenkierto on palautunut normaaliksi. 

Jos arpeen muodostuu liikakasvua tai keloidi, punoitus jatkuu pitkään, ainakin pari vuotta. Lisäksi arvet saattavat kutista tai kirvellä. Kaikkia arpia tulee suojata palamiselta punoituksen ajan esimerkiksi apteekista saatavilla korkean kertoimen omaavilla aurinkosuojavoiteilla.

Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanotolle konsultaatiota varten helposti tästä

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti