IBS - ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, jota esiintyy joka kymmenellä suomalaisella ja on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta haittaa usein arkea ja se kannattaa hoitaa. 

Tutkimuksia ei kannata pelätä. Erikoislääkärin vastaanotolla hälvennetään turhaa huolta ja mietitään mitkä ovat tarpeelliset tutkimukset vaivojen selvittämiseksi.
Jos paksusuolen tähystys on tarpeen, teemme se halutessa kivuttomasti kevyessä nukutuksessa.

IBS Ärtyvän suolen oireyhtymä on ns. toiminallinen vaiva

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vatsaongelmia aiheuttava vaiva. Se on kaksi kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä. Oireyhtymää kutsutaan toisinaan ärtyneeksi paksusuoleksi (myös colon irritabile), mutta kyseessä on koko suoliston oireilusta.

Oireyhtymä on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. Perusteellisissakaan tutkimuksissa suolesta ei välttämättä löydetä mitään näkyvää vikaa, mutta suolen normaali toiminta on kuitenkin häiriintynyt ja aiheuttaa kiusallisia ja kivuliaitakin vaivoja. 

Useilla oireyhtymästä kärsivillä on normaalia enemmän suolistokaasuja. Osalla potilaista suolistokaasujen määrä on normaali, mutta suoli supistelee herkästi reagoi tavallista voimakkaammin suolen seinämän venytykseen, josta aiheutuu kivun tunne. 
Vaiva ei ole vaarallinen, mutta aiheuttaa monille ongelmia päivittäisessä arjessa ja siksi se kannattaa hoitaa.

Tavallisimmat oireet

•  vatsan turvotus ja ilmavaivat, jotka pahenevat iltaa kohti
•  epämääräistä vatsakipua eri puolilla vatsaa
•  suolen vaihteleva toiminta; välillä löysyyttä ja välillä ummetusta
•  suoli ei tyhjene kunnolla


Oireiden esiintyvyys ja määrä vaihtelee. Toisiaan oireet ovat hyvinkin usein ja kivuliaita, toisiaan oireita on harvemmin ja ne ovat vähäisiä.

Ärtyvän suolen oireyhtymän synnylle ei voida määritellä tarkkoja ja yksiselitteisiä syitä. 
Ravinnon laadun on todettu selvästi vaikuttavan oireiden syntyyn. Samoin osalla potilaista psyykkiset tekijät vaikuttavat oireita lisäävästi; suoli reagoi jännittyneisyyteen ja hermostuneisuuteen. Myös masennuksen on todettu vaikuttavan suoliston toimintaan.

 

Tutkimukset ja hoitomenetelmät

Jos sinulla on vatsan ja suoliston alueella uusi tai pitkittynyt oire, asia on hyvä selvittää vatsaelinsairauksien erikoislääkärin vastaanotolla. 

Lääkärin vastaanotolla hälvennetään turhaa huolta ja suljetaan pois pahanlaatuisen sairauden vaihtoehto. Diagnosoinnissa suljetaan pois muut samanlaisia oireita aiheuttavat sairaudet kuten esim. keliakia, laktoosi-intoleranssi sekä tulehdukselliset suolistosairaudet.

Lisäksi vastaanotolla lääkäri arvioi tähystyksen ja muiden tutkimusten tarpeet ja niiden hyödyt. Muiden sairauksien poissulkemiseksi voidaan tehdä esimerkiksi verikokeita tai ottaa ulostusnäyte.
Paksusuolentähystys suositellaan etenkin silloin, jos IBS-tyyppiset oireet ilmenevät ensikerran keski-iässä, jotta paksusuolensyöpä voidaan poissulkea.
Tähystystä ei kannata pelätä. Eiran sairaalassa saat tähystyksen halutessasi kevyessä nukutuksessa eli sedaatiossa.


IBS;ään ei ole parantavaa hoitoa. Oireyhtymän hoito keskittyy oireiden hallitsemiseen ja lievittämiseen.
Pitkä istuminen ja staattinen toimistotyö esimerkiksi aiheuttavat monelle oireita. Kevyellä liikunnalla päivän  mittaan voidaan edistää ja helpottaa suolen toimintaa.

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireita voidaan helpottaa usein ravitsemuksen avulla tiettyjä ruoka-aineita välttämällä. Tähän saat apua ravitsemusterapeutilta.
Myös lääkehoitoja voidaan kokeilla. Ummetus- ja suolen kouristelua vähentävät lääkkeet voivat helpottaa oireita.

Osa potilaista hyötyy psykologisesta- tai hypnoosihoidosta.

 
Ärtyvän suolen oireyhtymää Eirassa hoitavat asiantuntijat
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Monika Carpelan-Holmström hoitaa vatsaelinsairauksia ja lihavuuskirurgiaa Eiran sairaalassa. Carpelan-Holmström Monika Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Laillistettu ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen lihavuuden hoito, syömisen hallinta ja syömishäiriöt ja lasten ravitsemus. Hölttä Marianna Ravitsemusterapeutti Varaa aika
Laillistettu ravitsemusterapeutti Raisa Kanganiemi Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen lihavuuden hoito, syömishäiriöt, metabolinen oireyhtymä, IBS, IBD. Kangasniemi Raisa Ravitsemusterapeutti (äitiysvapaalla) Varaa aika
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Piia Pulkkinen Eiran sairaalassa hoitaa lantiopohjan laskeumia sekä peräaukon seudun vaivoja. Pulkkinen Piia Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Lääketieteen tohtori, hypnoterapeutti Markus Sundblom Eiran sairaalassa, erityisosaaminen stressinhallinta ja uniongelmien, ahdistus- ja pelkotilojen hoito. Sundblom Markus Lääketieteen tohtori, hypnoterapeutti Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen IBD, IBS, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset. Väänänen Hannu Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
pe 3.1.
09.00
30 min
Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen IBD, IBS, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset.
Väänänen Hannu
Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.
pe 3.1.
09.30
30 min
Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen IBD, IBS, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset.
Väänänen Hannu
Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.
pe 3.1.
10.00
30 min
Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen IBD, IBS, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset.
Väänänen Hannu
Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää
Gastro_refluksi_600x450.jpg

Refluksitauti

Närästääkö? Onko sinulla polttava tunne ylävatsassa? Kyseessä saattaa olla refluksitauti. Vaiva kannattaa selvittää, koska se saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen. Varaa aika Eira Vatsaklinikalle!

Lue lisää
Sisataudit_mbo_600x450.jpg

Ravitsemusterapia

Laillistettu ravitsemusterapeutti palvelee asiakasta yksilöllisesti erilaisissa ravitsemukseen ja ravintoon liittyvissä kysymyksissä. Häneltä saa luotettavaa ja ajantasaista tietoa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen sekä sairauksien hoitoon.

Lue lisää
Ravitsemus_kiireessa_syominen_600x450.jpg

Kiire ja syöminen. Miten sovittaa nämä yhteen?

Säännöllisen syömisen tärkeys tiedetään, mutta sen toteuttaminen käytännössä on monille haasteellista. Päivä täyttyy erilaisilla askareilla ja tehtävillä, jonka vuoksi syöminen tuntuu enemmänkin pakolliselta paheelta, kuin tarpeelliselta tauolta.

Lue lisää
Gastro_leikkurin_hoitajat_600x450.jpg

Usein kysyttyä: Mahalaukun tähystys

Mahalaukun tähystystä ei kannata pelätä ja siirtää sen vuoksi tutkimuksiin tuloa. Eira Vatsaklinikan gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Shamel Ismail vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää
Artikkeli_vuodeosasto_600x450.jpg

Sappikivet ja sappikivileikkaukset

Sappikivet syntyvät yleensä sappirakossa, josta ne voivat kulkeutua eteenpäin sappitiehyisiin. Sappikivet aiheuttavat tyypillisesti kipukohtauksia oikealla ylävatsalla tiettyjen ruokalajien jälkeen.

Lue lisää
Katkaisu_puhdas_ilma_600x450.jpg

Hypnoterapia

Lääketieteellinen hypnoterapia on hypnoosimenettelyä hyödyntävää psykoterapiaa. Lähestymistavan taustalla on erilaiset psykoterapiasuuntaukset, kuten psykoanalyyttinen, kognitiivinen, ratkaisukeskeinen ja käyttäytymisterapia sekä henkinen valmennus.

Lue lisää
IBDklinikka_600x450.jpg

Eira IBD-KLINIKKA

Onko sinulla voimakasta vatsakipua tai jatkuvaa ripulia ilman syytä? Onko sinulla jo todettu tulehduksellinen suolistosairaus IBD eli haavainen koliitti tai Crohnin tauti? Meiltä saat nopean avun äkillisiin tai pitkittyneisiin oireisiin sekä lisätukea jo käynnissä olevaan hoitoon.

Lue lisää
Vatsaklinikka_nainen_600x450.jpg

Eira Vatsaklinikka

Kärsitkö epämääräisistä vatsavaivoista? Onko sinulla turvotusta, usein toistuvaa ummetusta tai ripulia? Yllättääkö stressivatsa tai närästääkö ruuan jälkeen? Haluatko vihdoin selvittää vatsavaivasi syyt? Vai onko sinulla jo jokin diagnoosi, mutta kaipaat lisää tietoa ja tukea. Eira Vatsaklinikan asiantuntijat auttavat vatsan ongelmissa.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti