urologens mottagning

Män ska inte bagatellisera sina underlivsproblem. Ju tidigare orsaken till symptomen klarläggs, desto snabbare kan man bli av med det. På Eira sjukhus får du snabbt en urologs bedömning av dina urineringsbesvär, ditt PSA-värde, din prostataförstoring, risk för prostatacancer eller andra för män typiska besvär. En mottagningstid bokar du behändigt på nätet till nedan listade specialister.

Problem med urinering

De viktigaste prostatasjukdomarna är 1) prostataförstoring, 2) prostatainflammation och 3) prostatacancer. De förorsakar alla ett tätare urineringsbehov, dåligt urinflöde och svårigheter att hålla sig samt i vissa fall urininfektion. Vad symptomen beror på är viktigt att utreda i ett så tidigt skede som möjligt. Vanligtvis görs undersökningen genom palpation, ultraljudsundersökning av urinvägarna samt blod- och urinprov.

Prostatainflammation sköts med antibiotika och prostataförstoring med medicinering eller operation, antingen med traditionell hyvling eller laser, som du kan läsa mer om nedan. Prostatacancer sköter man med operation, strålbehandling och hormonbehandling. Eira sjukhus samarbetskumpan i cancerdiagnostiseringen, skötseln och uppföljningen är Docrates Cancersjukhus. Cancer kan skötas privat från början till slut.

PSA

Av prostataundersökningarna är det viktigaste att mäta PSA-värdet. PSA utsöndras endast av prostatan och värdet stiger då prostatan är inflammerad, vid godartad prostatata förstoring och vid prostatacancer. Hos urologen får du snabbt en bedömning av betydelsen för ditt PSA-värde: är det skäl att göra vidareundersökning, som att ta en provbit eller räcker det med att följa upp PSA-värdet? I vissa fall ordineras urinprovet U-PCA-3.

Läs mer om PSA-test

De vanligaste urologiska ingreppen

Snabbt hem efter laseroperation av prostata

Prostataförstoring är en vanlig åldersrelaterad åkomma hos män. Besväret orsakar ett tätare urineringsbehov och föranleder nattliga toalettbesök samt ett akut behov av att besöka toaletten. I värsta fall kan det bli så svårt att tömma blåsan att man drabbas av urinretention. 

Traditionellt har man opererat prostataförstoring genom att hyvla bort prostatans inre som trycker mot urinröret. Numera har man utvecklat en mindre blodig och rentav blodlös laseroperation för att avlägsna prostatavävnad. Ingreppet gör det möjligt för patienten att gå hem redan samma kväll.

På Eira gör man laseroperationer med den nya GreenLight-lasern, som har utvecklats speciellt för avlägsnande av prostatavävnad. Den nya modellen vi använder har löser effektivt upp vävnaden och underlättar ingreppet. Före behandling med grön laser bör man utreda prostatans situation: är det fråga om en benign förändring i prostatan eller eventuell prostatacancer? Patienten får ge blodprov (PSA, kreatinin) och ett urinprov.

Det lönar sig också att med ultraljud låta undersöka prostatan, området kring urinblåsan och njurarna. I samband med detta mäts även mängden resturin. Om du har symptom som påverkar blåsans funktionalitet bör du boka mottagning hos urologen. Tillsammans med urologen får du välja en behandlingsform som passar just dig.

En artikel med mer ingående vetenskapliga forskningsdata om GreenLight-laser finns att läsa i European Urology-publikationen.

Andra urologiska ingrepp som utförs på Eira sjukhus

  • Operation av testiklarna
  • Njuroperation (borttagning)
  • Operation av urinblåsan och urinvägarna
  • Skuminjektionsbehandling
  • Omskärelse
  • Steriliseringsoperation
  • Behandling av prostatacancer

Boka nu en tid till urologens mottagning

boka nu din mottagningstid SMIDIGT på nätet

Om urinblåsans funktion börjat få störande symptom, boka en tid till urologen! Ju fortare orsaken till symptomen utreds desto snabbare kan du bli av med problemet. Tillsammans med urologen kommer du överens om din behandling. I fråga om en operation kan du få den via Eiras urologer eller direkt på Eira med remiss av en urolog. Vi har lång erfarenhet av både titthålsoperationer och andra urologiska operationer och ingrepp.

Eira sjukhus urologer
Aho Martti Specialläkare i urologi, Dr Med Boka tid
Ala-Opas Martti Specialist i urologi och kirurgi Boka tid
Koistinen Hannu Tapani Specialist i kirurgi och urologi Boka tid
Följande lediga tider
tor 29.11
09:00
20 min
Aho Martti
Specialläkare i urologi, Dr Med
Eira läkarstation
tor 29.11
09:20
20 min
Aho Martti
Specialläkare i urologi, Dr Med
Eira läkarstation
tor 29.11
10:00
20 min
Aho Martti
Specialläkare i urologi, Dr Med
Eira läkarstation
Visa följande lediga tider
Prislista
Urologi Pris

Mottagning hos specialist i urologi, 30 min. från 98 €  
Urologiska ingrepp
Pris  Eiras Hälsokonto*
Prostatahyvling 5552 €
 469,60 €/mån
Prostatahyvling med GreenLight -laser 6467 €
545,80 €/mån
Skleroterapi vid hydrocele 624 €
56,90 €/mån
Cystoskopi i lokalbedövning 696 €  64,90 €/mån
Kansliavgift på 17,90 € tillkommer. Priserna inkluderar inte laboratorie- eller röntgenundersökningar.
* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar uppläggnings- och administrationsavgift 83 €).