Nu kan även ålderssynta njuta av ett liv utan glasögon!

Ålderssynthet beror på att ögats lins stelnar och inte ändrar form för att kunna fokusera på olika avstånd - man kan inte längre ackommodera. För det flesta brukar detta inträffa gradvis från 40 - 45 års ålder, men det drabbar alla förr eller senare eftersom ålderssynthet är en normal försvagning av närseendet som kommer med åldern.

Med en linsoperation kan man korrigera både närsynthet och översynthet och också astigmatism. Under linsoperationen ersätts ögonens egna linser med konstgjorda multifokala linser.
 

för vem passar linsoperation?

Linsoperation passar särskilt väl personer som fyllt 45 år och som använder progressiva eller bifokala glasögon samt sådana som har begynnande grå starr.

 

Noggrann förundersökning hos sjukhusoptikern

Linsoperationsprocessen börjar med en grundlig förundersökning som görs av sjukhusoptikern. Förundersökningen inkluderar mätning av ögontrycket, kartläggning av synen och eventuella brytningsfel, undersökning av hornhinnan samt utredning av ögonstatus. Dessutom görs vid behov en optisk tomografi av näthinnan (OCT). Sjukhusoptikern avgör också vilken styrka som behövs i linserna.

På basen av mätningarna utreds ögats hälsotillstånd och därefter avgörs ifall linsoperationen lämpar sej för dig. Ifall resultaten indikerar eventuella ögonsjukdomar ordineras patienten till ett besök hos ögonläkaren. 

Den opererande ögonkirurgen analyserar de gjorda förundersökningarna och ger en rekommendation för den lämpligaste operationsmetoden.

Under operationsdagen innan ingreppet träffar patienten ögonkirurgen och diskuterar ännu igenom de gjorda undersökningarna och den föreslagna operationsmetoden.

Linsoperationen

En linsoperation sker på samma sätt som en starroperation där ögonens egna linser ersätts med konstgjorda progressiva linser. Man kan både operera ett friskt öga med åldersynthet eller ett öga som redan har starrförändringar. Operationen är smärtfri och man får åka hem ganska snart efter operationen. Operationen tar i anspråk ca 10-20 minuter och sjukledighet skrivs i allmänhet för 3-5 dagar.

 

Efter linsoperationen

Efter linsoperationen får du gå hem efter ca en timme efter operationen. Återhämtningen är snabb och synen klarnar stegvis inom de närmaste dagarna. Antibiotikadroppar bör användas under några veckors tid. Sjukledighet krävs 3-7 dygn beroende på arbetet.

Efter operationen blir ögonen lätt torra, kännes som om man har sand i ögonen och de kan svida. Det är övergående och de fuktande dropparna lindrar besvären. Grå starr kan inte längre bildas i det opererade ögat. För en bråkdel av patienterna kan synen efter en linsoperation bli suddig på grund av efterstarr. Detta kan inte förutsås. Efterstarr behandlas med YAG-laser för att få synen normalt klar. Denna behandling kan göras i samband med läkar mottagningen och kräver ingen förberedelse eller någon behandling efteråt.

Synen efter en linsoperation

Resultatet efter en linsoperationen är utmärkt. På Eira har vi tillgång till de nyasta linserna och vi kan välja det bästa alternativet för att möjliggöra ett individuellt seende.

Även efter en ålderssynthetsoperation måste man läsa på rätt avstånd och ha god belysning. Även om en progressiv lins gör det möjligt att se nära och långt kan det uppstå situationer där glasögon hjälper en att se bäst.

Vid skymning kan vissa människor uppleva förändringar som ljusnedbrytning på grund av den progressiva linsens optiska egenskaper. Detta hindrar dock inte att köra bil då det är mörkt.

 

Korrigering av ålderssynthet med laseroperation

Ibland kan ålderssynthet korrigeras med laseroperation där man gör en s.k. monovision. Ögonen opereras så att man med det ena ögat ser långt och med det andra ögat ser nära. Hjärnan anpassar sig snabbt och man lär sig att med det ena s.k. ledande ögat se långt och med det andra se nära.

En laseroperation för att korrigera ålderssynthet lämpar sig bäst för personer vars ålderssyn är under +1,50. Laseroperationen hindrar inte att synen blir sämre och därför behöver man i ett senare skede separata läsglasögon. Vid förundersökningen bedömer vår optiker det bästa operationsalternativet för dig.

Boka nu en tid till optikerns kostnadsfria förundersökning!

Sjukhusoptikern kartlägger dina ögons hälsa med hjälp av omfattande undersökningar. Ögonkirurgen analyserar de gjorda undersökningarna och bedömer ifall ålderssynthetsoperationen lämpar sej för dig.Under operationsdagen innan ingreppet träffar du ögonkirurgen som med dig diskuterar de gjorda undersökningarna och den rekommenderade operationsmetoden.

Det avgiftsfria besöket på en förundersökning förbinder dig inte att göra en operationsbokning.

Allt detta nu avgiftsfritt (värde 180€). Inga övriga kostnader.

Under en veckas tid innan förundersökning eller operation kan inte kontaktlinser användas.

Boka tid till optiker
Följande lediga tider
Idag
08:30
1 h 0 min
Lehvonen Oskari
Optiker
Eira läkarstation
Esitutkimus silmäleikkausta varten
OBS! Jag sköter en del av min mottagning per telefon. Då du väljer en tid var det står ”Puhelinvastaanotto”, ringer jag upp dig under den bokade tiden till numret du meddelat.
Idag
09:30
1 h 0 min
Lehvonen Oskari
Optiker
Eira läkarstation
Esitutkimus silmäleikkausta varten
OBS! Jag sköter en del av min mottagning per telefon. Då du väljer en tid var det står ”Puhelinvastaanotto”, ringer jag upp dig under den bokade tiden till numret du meddelat.
Idag
10:00
30 min
Valonen Emilia
Optiker
Eira läkarstation
Puhelinvastaanotto
OBS! Jag sköter en del av min mottagning per telefon. Då du väljer en tid var det står ”Puhelinvastaanotto”, ringer jag upp dig under den bokade tiden till numret du meddelat.
Visa följande lediga tider
Eira sjukhus kirurger som utför linsoperationer
Mattila Jaakko Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Oksman Petri Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Prislista
Linsoperation

Pris Eiras Hälsokonto*
Optikerns förundersökning inkl. ögonkirurgens bedömning ERBJUDANDE nu 0 €
(värde 180 €)

 
Multifokal lins
2490 € /öga
 207,50 € /mån
Torisk multifokal lins 3290 € /öga
274,20 € /mån
Eftergranskning Pris  
1 mån efter operationen hos ögonläkare 100-150 €  
6 mån efter operationen hos optiker 61 €   

Poliklinikavgift på 18,90 € och Kanta-avgift på 1,95 € tillkommer, utom vid kostnadsfri förundersökning.
* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri och avgiftsfri delbetalning.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande