DET LÖNAR SIG ATT BESÖKA HUDLÄKAREN OM

  • födelsemärket uppstår och växer snabbt
  • födelsemärkets storlek, färg eller utseende förändras från t.ex. brunt till svart, blå- eller rödaktigt eller om det blöder
  • födelsemärket kittlar, är ömt eller känns som om det sticks
  • huden kring födelsemärket rodnar

Hos hudläkaren granskas huden noggrant och hudförändringar som ser misstänksamma ut tas bort med lokalbedövning. Av födelsemärket eller hudområdet tas vid behov en provbit, som skickas till patologen för undersökning. Svar fås inom 10-14 dagar.

MELANOM, ELAKARTAD HUDCANCER

Risken för att insjukna i melanom, dvs. en elakartad hudcancer, stiger om man speciellt före puberteten upprepade gånger bränt sig i solen. Av alla cancersjukdomar är det melanom som ökat mest under de senaste 20-30 årens lopp. Risken för melanom är större för personer med ljust hudpigment och rött hår. Melanom föds vanligtvis på tidigare frisk hud. I solen är det alltid bra att skydda sig väl.

Det lönar sig att kontrollera huden och självmant följa med eventuella hudförändringar. Hos män uppstår melanom oftast på kroppen, för kvinnor är armar och ben också vanliga. Nya godartade födelsemärken uppstår normalt på en åldrande hud, ofta i stor grad. På hudläkarens mottagning granskas huden noggrant och hudförändringar som väcker misstankar tas bort under lokalbedövning. Av födelsemärket eller hudområdet tas vid behov en provbit, som skickas till patologen för undersökning. Svar fås inom 10-14 dagar.

Den viktigaste vårdformen för melanom är kirurgi. Om melanomet är över 1 mm tjockt eller i övrigt aggressivt, opereras det bort och inom specialsjukvården utförs en undersökning i vilken man kontrollerar utspridningen hos patienten.

Fall av basaliom (basalcellscancer) och skivepitelcancer ökar ständigt. Dessa är resultat av den totala mängden solstrålar man fått under livet och de uppstår oftast hos åldringar på områden som lätt utsätts får sol, som t.ex. ansikte, bröst, rygg och handrygg.

På Eira sjukhus vårdas hudcancer både kirurgiskt och icke-kirurgiskt. Förstadiet av vissa former av hudcancer samt ytliga basaliom kan frysbehandlas med flytande kväve.

 

Kryo- dvs. frysbehandling

Hudläkare kan ge kryo- dvs. frysbehandling för bl.a. förstadier till cancer (solkeratos), endel basalcellscancer och godartade hudförändringar, såsom fettvårtor hos äldre personer, vanliga vårtor och kondylom.

Behandlingen går ut på att spraya flytande kväve på huden eller alternativt placera en, med flytande kväve nedkyld, kylklamp på huden. Förändringarna på det behandlade området mjällar bort av sig själva efter 2-3 veckor. Ingreppet räcker från några sekunder till några minuter, och kräver normalt ingen bedövning. Vid behov kan behandlingen göras om.
 

Boka tid för kontroll av hudförändring

Låt hudläkaren granska dina födelsemärken

 
Ifall du märker hudförändringar eller att födelsemärket ändrat storlek, färg eller form eller om det kliar och blöder, tveka inte över att boka en mottagningstid!
 

Följande lediga tider
mån 23.9
10:30
30 min
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
mån 23.9
11:00
30 min
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
mån 23.9
13:00
30 min
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
Visa följande lediga tider
Eira sjukhus hudläkare
Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Raitio Hanna Specialist i hud- och könssjukdomar Boka tid
Ylitalo Leea Specialist i hudsjukdomar
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar från 90 € 
Borttagning av hudförändringar  
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 255 € 
Borttagning av födelsemärke, vårta, tumör 1-2 st med CO2-laser 299 € 
Borttagning av födelsemärke, vårta, tumör 3-5 st med CO2-laser 395 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  179 € 
Kansliavgift på 17,90 € och Kanta-avgift på 1,95 € tillkommer. 

Minska överdriven svettning med botulinumbehandling

Svettning på grund av emotionell stress är ett allmänt problem. Om svettningen är kraftig och hindrar socialt umgänge och försvårar arbetsslivet är botulinum bra och effektivt att användas vid behandling av överdriven svettning.

Läs mer

Fyllnadsmedel och botulinbehandling

Injektionsbehandling med fyllnadsmedel och botulin är effektiva behandlingar som slätar ut huden i ansiktet utan kirurgi. Botulin används också vid behandling av kraftig svettning. På Eira sjukhus utför erfarna specialistläkare dessa fyllnads- och botulinbehandlingar.

Läs mer
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande