Vem kan genomgå en operation?

Kriterierna för att bli opererad är att ditt BMI är över 35 och att du har en fetmarelaterad sjukdom. Ifall ditt BMI är över 40 krävs det inte några fetmarelaterade sjukdomar. Du skall tidigare ha försökt gå ner i vikt med andra metoder.

 

Vilka mediciner efter operationen?

Efter operationen bör man inta kalk, D- och multivitamintabletter resten av livet. Antiinflammatoriska läkemedel (NSAID-mediciner såsom : Burana, Ibumax, Aspirin, Disperin, Ketorin, Naprometin, Indometin och liknande) är förbjudna p.g.a. risk för magsår.

 

Varför måste man banta före operationen?

Fördelarna med att minska i vikt inför operationen är stor. Vi kräver en viktminskning på 8-10%. Ordinationen är individuell. Viktminskningen gör att levern minskar i storlek och mängden fettvävnad inne i buken minskar. Detta underlättar själva ingreppet och kan ge en större total viktnedgång då du redan har påbörjat viktnedgången. Dessutom kan blodsocker och sömnstörningar bli bättre.

 

Hur långa väntetider har ni?

I princip har vi inte väntetider. I allmänhet är tidpunkten för operationen tidigast 6 veckor efter första besöket hos kirurgen, under denna tid hinner vi göra alla förberedelser inklusive bantningen. Tidpunkten för operationen fastställs alltid enligt patientens önskemål.

 

Hur får jag en operationsbedömning?

Du kan reservera tid till Fetmaklinikens sjukskötarmottagning eller komma på vår infoträff. Båda är kostnadsfria.

 

Pris?

Operationens pris är 9385€, inkluderar allt utom laboratorieprov och två mottagningsbesök hos Kirsi Pietiläinen (specialist i inremedicin och fetmaforskare), mt möjliga andra individuellt ordinerade förhandsundersökningar såsom t.ex. gastroskopi.

Boka nu kostnadsfri konsultation till sjukskötare!

På mottagningen utreder vi om operation är en lämplig behandlingsform för dig samt berättar mer om möjligheter och risker i samband med operationen. På samma gång svarar vi också på dina frågor.

Du kan även kontakta oss per e-post:
fetmaklinik@eirasjukhus.fi eller ringa 09 162 0610

Boka tid till konsultation hos sjukskötaren
Följande lediga tider till Fetmaklinikens sjukskötare
tis 30.1
14:00
1 h 0 min
Juvonen Erja
Sjukskötare
Eira läkarstation
Sök efter fler lediga tider

Patientberättelse

Fetmaoperation en emotionell resa

Hösten 2010 väntade Petra Hultgren med spänning och skräckblandade känslor på Eira sjukhus Bariatric Center att bli förd till operationssalen. Hon säger sig ha grubblat på sin lösning som nu känns som ett av livets viktigaste val ända till de sista metrarna.

- Jag har återfått livsglädjen. Nu orkar jag göra olika saker, som till exempel att skotta snö på vintern. Och så jag ser ut nu! Jag ser ut som människan jag hela tiden känt mig som, nu är jag mig själv. Mitt lyckliga jag, säger Ekenäsbon Petra Hultgren.

Ett av operationsärren på hennes mage är speciellt: sommaren 2012 föddes en dotter till familjen. Storasyster är tre och ett halvt år gammal. Petra kommer från Sverige och har bott i Finland i tio år, vilket gör att hon också kan jämföra olika attityder kring fetmaoperation.

– I Sverige vet man mer om fetmaoperationer. Mamma jobbar i hälsovårdsbranschen och en av hennes jobbkamrater har genomgått samma operation. Min mamma var ett viktigt stöd för mig under hela processen och det betydde mycket att mina föräldrar uppmuntrade mig.

Kanske just därför kände Petra inte heller något behov av att hemlighålla sin stundande fetmaoperation. Nu behöver ingen i den lilla staden fundera på varför Petras yttre förändrats så drastiskt. Hon har gått ner 55 kilo i vikt efter fetmaoperationen.

– Men det var inget lätt beslut. Mitt livs viktigaste person, min sambo, var i början misstänksam mot operationen och frågade om jag verkligen har provat alla andra tänkbara metoder. Kanske han var rädd för hur det skulle gå för mig. För mig är det viktigt att han numera förstår mig och tycker att jag gjorde rätt beslut.

Petra säger sig ha provat alla dieter och bantningsgrupper, men att stödgrupperna inte varit till någon hjälp. Det svåraste med viktminskning är helt enkelt att kilona nog rasar men att de snabbt kommer tillbaka.

Emotionell förändring
Petra tycker att fetmaoperationen i stor grad är en fortgående emotionell och psykisk process.
– Jag har inte längre lust att äta fet mat eller godis. Jag har skämtat om att jag inte fick bara fysisk vård på Eira, utan att de också gjorde något med mitt huvud!

Petra Hultgren har haft ganska tråkiga upplevelser av hälsovårdsanställdas attityder mot överviktiga personer. Som överviktig känner man sig lätt mindervärdig. Alla besvär skylls på övervikt, vilket tär på självförtroendet, vilket i sin tur leder till tröstätande.

Petra säger sig ha behövt massor av tankearbete och en grundlig genomgång av känslor för att hitta sig själv och få ett bättre självförtroende. Man måste konfrontera gamla saker: varför lät jag mig själv bli fet? Är jag en dålig människa? Det går lätt att få information om medicinska ingrepp och kroppen, men det är minst lika viktigt att man förbereder sig psykiskt.

Petra tycker det är viktigt att hon alltid kan ringa till Bariatric Center på Eira och fråga om råd.