Ihoa kannattaa tarkkailla ja mahdollisia ihomuutoksia seurata omatoimisesti. Ihotautilääkärille kannattaa hakeutua jos:
- iholle ilmaantuu uusi luomi, joka kasvaa nopeasti
- olemassa olevan luomen koko, väri tai ulkomuoto muuttuu esimerkiksi ruskeasta mustaksi, sinertäväksi tai punertavaksi tai jos siitä vuotaa verta
- luomen kutina, aristus tai pistely
- luomea ympäröivää ihoa punoittaa

Miehillä melanooma on yleisin vartalon alueella, naisilla käsivarsissa, säärissä ja vartalossa. Uusia hyvänlaatuisia luomia ilmaantuu ihmiselle kuitenkin normaalistikin iän karttuessa, usein runsaastikin.

Myös basalioomien eli ihon tyvisolusyövän ja okasolusyövän ja sen esiasteiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Nämä ovat seurausta koko elämän aikana saadusta auringonvalon määrästä, ja ne esiintyvät yleensä vanhemmilla ihmisillä kasvoilla, rintakehällä, selässä ja kämmenselissä.

Ihotautilääkärin vastaanotolla iho tutkikaan tarkasti ja epäilyttävästä ihomuutoksesta tai luomesta otetaan koepala tai se poistetaan kokonaan paikallispuudutuksessa. Näyte lähetetään patologille tutkittavaksi. Vastaus tulee 10-14 päivän kuluttua.

Eiran sairaalassa ihosyöpiä hoidetaan leikkauksin sekä myös ei-kirurgisesti. Tiettyjen ihosyöpien esiasteita ja pinnallisia basalioomia voidaan jäädytyshoitaa nestemäisellä typellä.

Mikäli havaitset ihossasi yllämainittujen kaltaisia ihomuutoksia, älä epäröi varata aikaa ihotautilääkärin vastaanotolle!

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2012, ja muokattu keväällä 2016.