UROLOGIN vastaanottokäynti

Miesten vaivoja ei kannata vähätellä. Mitä pikemmin vaivan syy selvitetään, sitä nopeammin voit päästä siitä eroon. Eiran sairaalassa saat nopeasti urologian erikoislääkärin arvion virtsaamisvaivoista, PSA-arvosta, eturauhasen liikakasvusta, eturauhassyöpäriskistä ja muista miesten vaivoista. Vastaanottokäynnin varaat helposti nettiajanvarauksesta alla olevilta asiantuntijoilta.

Virtsaamisvaivat

Tärkeimmät eturauhasen sairaustilat ovat
  • eturauhasen liikakasvu
  • eturauhasen tulehdus
  • eturauhassyöpä

Ne aiheuttavat virtsaamisoireita kuten tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, huonoa virtsantuloa ja vaikeutta pidättää, sekä toisinaan virtsatulehduksen. Tärkeää on ajoissa selvittää mistä eturauhasen taudista oireet johtuvat. Yleisimmät tutkimukset ovat eturauhasen tunnustelu, virtsateiden ultraäänitutkimus sekä veri- ja virtsakokeet.

Eturauhasen tulehdusta voidaan hoitaa antibiootein ja eturauhasen liikakasvua lääkkein ja leikkauksin (esim. eturauhasen höyläyksellä). Eturauhasen syöpää hoidetaan leikkaamalla, sädehoidolla ja hormonihoidolla.

Eiran yhteistyökumppani syövän diagnostiikassa, hoidossa ja seurannassa on Docrates Syöpäsairaala: syöpä voidaan hoitaa yksityisklinikalla koko hoitoketjun ajan.

Eturauhasen liikakasvun hoito

Eturauhasen liikakasvu on ikääntyvän miehen yleinen vaiva. Se aiheuttaa virtsavaivoja, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, yövirtsaamistarvetta ja äkkinäistä tarvetta päästä vessaan. Pahimmillaan rakko alkaa tyhjentyä todella huonosti ja kehittyy virtsaumpi. Myös eturauhassyöpä voi aiheuttaa näitä oireita. Syöpähoitojen, hormoni- ja sädehoidon jälkeen huono rakon tyhjeneminen on myös mahdollista.

Eturauhasen liikakasvun hoidossa oireita voidaan ensivaiheessa yrittää lievittää lääkkeillä. Toinen lääkeryhmä pienentää eturauhasta ja toisen ryhmän lääkkeet rentouttavat eturauhasta. Jos lääkkeet eivät auta, turvaudutaan leikkaushoitoon.

PSA

Eturauhasen kokeista tärkeä on prostataspesifi sen antigeenin eli PSA-arvon selvittäminen. PSA on eturauhaselle ominainen, eikä sitä erity muista kudoksista. PSA-arvo nousee sekä eturauhasen tulehduksessa, hyvänlaatuisessa eturauhasen liikakasvussa että eturauhassyövässä. Erikoislääkärin vastaanotolla saadaan nopeasti arvio PSA-arvon merkityksestä potilaan kohdalla: onko syytä lisätutkimuksiin, kuten koepalojen ottoon vai riittääkö vain PSA-arvon seuranta. Joissakin tapauksissa määritetään myös virtsan U-PCA-3.

Verta virtsassa - mitä tehdä?

Verivirtsaisuus on merkittävä oire, joka sisältää vinkin virtsateihin mahdollisesti liittyvästä syövästä. Erityisesti silminnähtävä (makroskooppinen) veri virtsassa on oire, joka edellyttää virtsateiden tutkimista. Mikroskooppinen verivirtsaisuus on merkitykseltään vähäisempi, mutta sitäkin on aina syytä kontrolloida ja tarvittaessa selvittää sen syyt.

Verivirtsaisuutta voivat aiheuttaa virtsateiden syövät, kuten munuaissyöpä, virtsajohtimen syöpä, virtsarakkosyöpä ja harvemmin eturauhasen syöpä. Hyvänlaatuisia munuaiskasvaimia ovat kystat, onkosytomat ja angiomyolipomat. Tavanomaisin hyvänlaatuinen verivirtsaisuuden syy on virtsatulehdus tai virtsatiekivitauti.

Verivirtsaisuuden tutkimukset ovat virtsateiden ultraäänitutkimus ja/tai tietokonetomografia, virtsarakon tähystys ja virtsan irtosolututkimus. Perustutkimuksina tutkitaan lisäksi aina virtsanäyte tulehduksen poissulkemiseksi, pieni verenkuva, CRP, senkka, kreatiniini ja miehiltä prostataspesifinen antigeeni, PSA.

 

Erektiohäiriöt

Miesten ikääntyessä erektio huononee ja parisuhdeongelmat saattavat suotta kärjistyä. Erektiolääkkeet ovat mullistaneet erektiohäiriöiden hoidon. Lääkehoidolla voidaan tehokkaasti parantaa seksielämää. Miesten vaihdevuosivaivoja voidaan puolestaan helpottaa mieshormonilääkityksellä.

ETURAUHASEN HÖYLÄYSLEIKKAUS

Perinteinen eturauhasen liikakasvun hoito on höyläysleikkaus. Siinä eturauhasen ahtauttava sisäosa poistetaan virts­a­putken kautta tähys­tä­mällä. Leikkaus tapahtuu tarkoitusta varten suunnitellun silmukan avulla höyläämällä. Poistetut kudoskappaleet tutkitaan, jolloin saadaan myös varmuus siitä, että kysymyksessä on hyvänlaatuinen liikakasvu. Toimenpide on ollut käytössä jo noin 50 vuoden ajan ja sen tulokset ovat hyviä.

VIRTSARAKON TÄHYSTYS

Virtsarakon tähystys on tärkein diagnostinen tutkimus virtsaamisongelmien ja erityisesti verivirtsaisuuden selvittelyssä. Tähystyksessä tutkitaan virtsaputki, sulkijalihas, eturauhasen koko ja muoto sekä rakon tilavuus. Kuulet tähystyksen tulokset lääkäriltäsi heti toimenpiteen jälkeen. Virtsarakon tähystys tehdään yleensä paikallispuudutuksessa taipuisalla tähystimellä. Virtsaputken suu ja sen ympäristö puudutetaan ennen tähystystä. Ennen toimenpidettä virtsarakko tulee olla tyhjä. 

Ennen tähystystutkimusta hoitava lääkäri tekee usein lähetteen virtsanäytteeseen, joka otetaan korkeintaan viikkoa ennen tähystystä. Näyte tulisi ottaa mieluiten aamuvirtsasta tai vähintään 4 tuntia rakossa olleesta virtsasta. Näytteen voi ottaa kotona ja voitte noutaa näytepurkit laboratoriosta. Tähystystä ei tehdä jos rakossa on tulehdus.

Tutkimukseen ei tarvitse valmistautua erityisesti, saatte syödä ja juoda normaalisti. Toimenpide kestää noin 15 minuuttia. Sairauslomaa ei tarvita. Parin päivän ajan virtsatessa voi esiintyä kirvelyä, tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja verta virtsatessa. Tähystyksen jälkeen olisi hyvä juoda nesteitä normaalia runsaammin. Edellä kuvatut oireet menevät ohi muutamassa päivässä. 

Jos käytössä on verenohennuslääke, on se syytä lopettaa 3 päivää ennen toimenpidettä. Mikäli Teille on tehty sydänläppäleikkaus, ottakaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin lääkityksen tarkistamiseksi.
Jos virtsarakon tähystyksen yhteydessä tehdään toimenpide, tähystys tehdään nukutuksessa tai spinaalipuudutuksessa. Sairauslomaa tarvitaan noin viikko.

VESIKIVEKSEN SKLEROTERAPIA

Kookas vesikives-tila on hankala. Perinteisesti sen hoito on leikkaus. Tilaa voidaan kuitenkin hoitaa myös yksinkertaisella toimenpiteellä. Imetään neste kiveksen ympäriltä pois ja mitataan nesteen määrä. Sen jälkeen laitetaan puudutusainetta tyhjennettyyn onteloon ja sen perään 10% poistetun nesteen määrästä 99 % alkoholia. Alkoholi vaikuttaa kuivattavasti ja estää nesteen uudelleen muodostumisen.

Toimenpide tehdään polikliinisesti ja potilas pääsee kotiin heti toimenpiteen jälkeen. Toimenpide ei vaadi puudutusta ja toimenpiteen jälkeen pärjää yleensä tavallisilla kipulääkkeillä. Kotona on syytä toimia 2 viikon ajan rauhallisesti välttäen runsasta rasitusta.

MUITA EIRAN SAIRAALASSA TEHTÄVIÄ UROLOGISIA TOIMENPITEITÄ:

  • virtsarakon syövän seurantatähystys
  • munuaisen poistoleikkaus
  • vesikivesleikkaus
  • ympärileikkaus
  • sterilisaatioleikkaus
Eiran sairaalan urologit
Aho Martti Urologian erikoislääkäri Varaa aika
Ala-Opas Martti Kirurgian ja urologian erikoislääkäri Varaa aika
Koistinen Hannu Tapani Urologian ja kirurgian erikoislääkäri Varaa aika

Varaa nyt aika urologin vastaanotolle!

VARAA VASTAANOTTOAIKA HELPOSTI NETTIAJANVARAUKSESTAMME.


Jos rakon toimintaan alkaa liittyä sinua haittaavia oireita, varaa aika urologin vastaanotolle!
Mitä pikemmin vaivan syy selvitetään, sitä nopeammin voit päästä siitä eroon.
Yhdessä urologin kanssa päätät sinulle sopivimman hoitomuodon.
Mahdollisen leikkauksen ollessa kyseessä voit hakeutua urologiseen leikkaukseen joko Eiran urologien vastaanoton kautta tai suoraan omalta urologilta saadulla lähetteellä. 

Meillä tehdään vuosien kokemuksella sekä tähystysleikkaukset kuin muutkin urologiset leikkaukset ja toimenpiteet.

Seuraavat vapaat ajat
to 23.1.
10.20
20 min
Aho Martti
Urologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
to 23.1.
10.40
20 min
Aho Martti
Urologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
to 23.1.
11.00
20 min
Aho Martti
Urologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Urologia Hinta   
Urologian erikoislääkärin vastaanotto, 30 min alk. 128 €  
Urologiset toimenpiteet Hinta Eiran Terveystili*
Eturauhasen höyläys 5786 € 482,20 €/kk
Kivespussin vesikiveksen skleroterapia 650 € 54,20 €/kk
Virtsarakon tähystys paikallispuudutuksessa 729 € 60,80 €/kk

Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 18,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €.
* Eira Terveystilillä esim. 12 kk:n kuluttomalla ja korottomalla osamaksulla

Eturauhassyöpäriskitesti

Eturauhassyövän riskiä mittaa Stockholm3-testi tarkasti ja yksilöllisesti.

Lue lisää

Eira Miesten terveysklubi

Katsastatko autosi säännöllisesti, mutta et itseäsi? Mietityttääkö terveydentilasi, ylipaino, alkoholin käyttö, potenssi tai eturauhasen terveys? Liity uuteen ja uniikkiin Eira Miesten Terveysklubiin! Klubin jäsenenä saat vuosittain kutsun terveystarkastukseen ja voit milloin tahansa olla yhteydessä Terveysklubin Omahoitajaa. Terveydestäsi huolehtiminen ei voisi olla enää helpompaa!

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti