YLEISIMMÄT SYYT MIKSI HAMMAS POISTETAAN
- Pitkälle edennyt reikiintyminen.
- Pitkälle edennyt kiinnityskudoksen tulehdus.
- Viisaudenhammas, joka on puhjennut vain osittain tai jäänyt kokonaan puhkeamatta.
- Ennen muuta suurta leikkausta poistetaan mahdolliset huonokuntoiset hampaat, jotka voivat olla terveysriski.
- Oikomishoito; toisinaan joudutaan myös oikomishoidon yhteydessä poistamaan hammas.
Huolellinen tutkimus ja hampaanpoisto kivuttomasti
Ennen hampaanpoistoa suu- ja leukakirurgimme tekee suun ja poistettavan hampaan tutkimuksen ja kartoittaa potilaan terveydentilan. Hampaasta otetaan lisäksi tarvittavat röntgenkuvat, joiden avulla selvitetään poistettavan hampaan ja sen hammasjuuren asento ja suhde viereisiin kudoksiin.
Tavanomainen hampaanpoisto onnistuu ensimmäisellä vastaanottokäynnillä. Mikäli tarvitaan hampaan leikkauksellinen poisto, sovitaan siihen erillinen toimenpideaika.
Ennen hampaan poistoa poistettava hammas puudutetaan kivuttoman toimenpiteen varmistamiseksi. Hampaanpoisto voidaan tehdä, potilaan niin halutessaan, rentouttavassa lääkityksessä (sedaatiossa) tai nukutuksessa.
Toimenpiteen jälkeen potilas saa viikon antibioottikuurin sekä särkylääkkeitä mahdollisiin kipuihin. Sairauslomaa määrätään yleensä parista päivästä viikkoon.
Milloin hammas poistetaan leikkaamalla?
Jos hammas tai sen juuri sijaitsee leukaluun sisällä tai hammas on muuten hankala poistaa, joudutaan hammas poistamaan leikkaamalla. Tyypillinen leikkaamalla tehtävä toimenpide on viisaudenhampaan poisto.
Viisaudenhampaiden poisto
Viisaudenhampaat ovat ainoat hampaat jotka puhkeavat vasta aikuisiällä. Viisaudenhampaiden puhkeaminen tuottaa usein ongelmia ja siksi niiden poistaminen on hammaslääketieteen yleinen toimenpide.
Syyt viisaudenhampaan poistoon
- Karies viisaudenhampaassa
Viisauden hampaan reikiintyminen eli karies on yleistä.
Hoitamattomana karies voi aiheuttaa viisaudenhampaan juuren tulehduksen.
Oireet:
Viisaudenhampaan ytimen tulehduksen oireena ovat jomottava ja sykkivä kipu viisaudenhampaassa. Jos tulehdus etenee, aiheuttaa se usein viisaudenhampaan juuren tulehduksen. Jos viisaudenhampaan juuri on tulehtunut, joudutaan viisaudenhammas poistamaan.
- Viisaudenhampaan ympärillä olevan kudoksen tulehdus
Puhkeamassa olevan viisaudenhampaan ympärillä oleva kudos tulehtuu helposti.
Tulehdus on yleinen nuorilla aikuisilla, joilla viisaudenhammas on puhkeamassa ja yleinen alaviisaudenhampaan ongelma.
Hoitona on viisaudenhampaan poisto.
Oireet:
Tulehdus saattaa kehittyä nopeasti ja sen oireena on viisaudenhammasta ympäröivän ikenen turvotus, kipu ja paha maku suussa.
Harvinaisempia, kiireellistä hoitoa vaativia oireita ovat kuumeilu, viisaudenhampaaseen liittyvä märkäpaise ja suun avaamisvaikeus.
Poistetun hampaan korvaaminen hammasimplantilla
Jos poistettu hammas on sijainnut näkyvällä paikalla tai sen merkitys on ollut tärkeä purennalle, hammas on tarpeen korvata hammasimplantilla eli keinojuurella.
Lue lisää hammasilmplanttihoidosta