Linssileikkauksen avulla eroon moniteholaseista

Ikänäöllä tarkoitetaan normaalia iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä, muutosta joka tulee ennen pitkää kaikille. Silmän oma linssi (mykiö) ja lihakset menettävät kimmoisuuttaan eikä näkö enää tarkennu yhtä hyvin eri etäisyyksille. Oireiden ilmeneminen on kovin yksilöllistä, mutta jo 40 ikävuoden jälkeen voi itse havaita näön heikkenemistä.

Linssileikkauksen avulla voidaan korjata sekä lähi- että kaukonäköä ja myös hajataitteisuutta. Leikkauksessa silmän oma mykiö korvataan asettamalla silmään moniteholinssi, joka mahdollistaa näkemisen lähelle ja kauas.

Kenelle linssileikkaus sopii?

Linssileikkaus sopii erityisen hyvin moniteholaseja käyttäville yli 45 vuotiaille silloin, kun laserleikkaus ei enää sovi leikkausmenetelmäksi ja halutaan päästä eroon monitehosilmälaseista. Soveltuu siis henkilöille, jotka tarvitsevat näön korjausta kauas ja lähelle.

Jos sinulla on ollut jo nuoruudesta alkaen pluslasit, iän myötä näkeminen voi muuttua siten, että plusvoimakkuutesi kasvaa johtuen lähinäön ikämuutoksesta ja joudut hankkimaan entistä paksummat silmälasit. Tässä tilanteessa linssileikkaus voi olla myös sinulle hyvä vaihtoehto.

Linssileikkaus sopii myös niille, joilla on alkavia kaihimuutoksia; linssileikkauksen jälkeen ei tule enää harmaakaihia.

Huolellinen sairaalaoptikon tekemä esitutkimus ennen leikkausta

Linssileikkausprosessi aloitetaan perusteellisella esitutkimuksella. Sairaalaoptikon esitutkimus sisältää silmänpaineen mittauksen, henkilökohtaisen näkötilanteen kartoituksen, taittovirheiden määrityksen, sarveiskalvon tutkimuksen ja silmien terveydentilan arvioinnin. Lisäksi tarvittaessa tehdään silmän kerroskuvaustutkimus (OCT). Sairaalaoptikko määrittelee myös tarvittavien linssien voimakkuudet.

Varaa aika optikon esitutkimukseen

Esitutkimuksessa selvitämme toiveesi ja tarpeesi näön suhteen työssä ja vapaa-aikana. Tutkimusten perusteella silmäkirurgi valitsee juuri sinulle sopivan leikkausmenetelmän.

Sairaalaoptikon tekemä esitutkimus nyt veloituksetta (arvo 88 €).
Varaa aika alta tai soittamalla 09 1620 570.

Kysy lisää silmaklinikka@eiransairaala.fi

Seuraavat vapaat ajat
ti 18.12.
09:30
1 h 0 min
Lehvonen Oskari
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus laser-/linssileikkaus
ti 18.12.
15:30
1 h 0 min
Mäkinen Sirkku
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus laser-/linssileikkaus
Näytä seuraavat vapaat ajat
Tietoa linssileikkauksesta

Linssileikkauksen vaiheet

Linssileikkaus suoritetaan samalla tavoin kuin kaihileikkaus korvaamalla silmän oma mykiö moniteholinssillä. Leikkaus voidaan tehdä terveeseen ikänäköiseen silmään tai silmään, jossa on jo kaihimuutoksia.

Linssileikkaus on kivuton toimenpide, ja linssileikkauksesta pääsee kotiin pian toimenpiteen jälkeen. Linssileikkaus kestää 10-20 minuuttia ja sairauslomaa tarvitaan tyypillisesti 3-5 päivää.

Linssileikkauksen jälkeen

Linssileikkauksen jälkeen pääset kotiin jo n. tunnin kuluttua leikkauksesta. Toipuminen on nopeaa ja näkö kirkastuu asteittain muutaman päivän aikana. Antibioottitippoja käytetään muutama viikko. Sairasloman tarve on työstä riippuen 3-7 vrk.

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein silmien kuivumista, joka ilmenee hiekan tunteena ja silmien kirvelynä. Se on yleensä ohimenevää ja kostutustipat auttavat oireisiin.

Linssileikkauksen jälkeen silmiin ei voi enää kehittyä harmaakaihia. Muutamalla prosentilla potilaista elimistön omat solut samentavat takakapselin linssileikkauksen jälkeen eli kehittyy nk. jälkikaihi, joka aiheuttaa näön heikentymistä. Ennen leikkausta muutosta ei pysty ennustamaan. Jälkikaihi hoidetaan tekemällä takakapselin avaus YAG-laserilla, jolloin näkö kirkastuu normaaliksi. Laseravaus voidaan tehdä vastaanoton yhteydessä eikä se vaadi erityistä valmistautumista tai jälkihoitoa.

Näkö linssileikkauksen jälkeen

Linssileikkausten tulokset ovat erinomaisia johtuen jatkuvasti kehittyvistä moniteholinsseistä, jotka mahdollistavat hyvin yksilölliset näkemisen ratkaisut.
Ikänäköleikkauksen jälkeenkin lähelle näkeminen edellyttää oikeaa lukuetäisyyttä ja hyvää valaistusta. Vaikka moniteholinssi mahdollistaa näkemisen lähelle ja kauas, voi tulla tilanteita joissa silmälasit auttavat näkemään parhaiten.

Hämäränäössä voi joillakin henkilöillä esiintyä muutoksia kuten valon hajoamista, joka johtuu moniteholinssin optisista ominaisuuksista. Tämä ei kuitenkaan estä esim. autolla ajoa pimeässä.

ikänäön korjaus laserleikkauksella

Toisinaan ikänäköleikkaus voidaan toteuttaa laserleikkauksen avulla ns. monovisiona. Leikkauksessa toinen silmä leikataan näkemään kauas ja toinen silmä lähelle. Monovisiossa aivot oppivat käyttämään kauas katsomiseen toista ns. johtavaa silmää ja lähelle katsomiseen toista silmää.

Laserleikkaus ikänäön korjaamiseen sopii parhaiten henkilöille, joilla on ikänäköä alle +1,50. Laserleikkaus ei poista ikänäön huononemista ja saatatkin tarvita vielä myöhemmin erilliset lukulasit. Optikkomme arvioi esitutkimuksessa juuri sinulle parhaan leikkausvaihtoehdon.

Lue lisää silmien laserleikkauksesta

Linssileikkaus vaikutti elämänlaatuun fantastisesti

Pirkka-Pekka Peteliukselle tehtiin Eiran sairaalassa linssileikkaus, jolla korjattiin monta asiaa yhdellä kertaa. Huimasti parantuneen näkökyvyn lisäksi leikkaus toi värit takaisin elämään. Lue lisää!
Lue Pirkka-Pekan kokemukset
Eiran sairaalassa linssieikkauksia tekevät kirurgit
Koskela Harri Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi
Koskela Kimmo Silmätautien erikoislääkäri Varaa aika
Kukkonen Kirsi-Tiina Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Oksman Petri Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Hinnasto
Linssileikkaus Hinta Eiran Terveystili*
Optikon esitutkimus TARJOUS nyt 0 € (arvo 88 €)  
Linssileikkaus moniteholinssillä
2490 €/silmä 214,50 €/kk
Linssileikkaus hajataitteisuutta korjaavalla (toorinen) moniteholinssillä
3290 €/silmä 281,10 €/kk
Jälkitarkastus silmälääkärin vastaanotolla
1 kk leikkauksen jälkeen
90-130 €  
Jälkitarkastus optikolla
6 kk leikkauksen jälkeen
57 €  
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 €, paitsi maksuttomaan esitutkimukseen.
*Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää tilinavausmaksun ja -käsittelymaksut yht. 83 €).
Lue lisää linssileikkauksista
Hannu Aravirta haki Eirasta terävyyttä pelisilmään

Suomalaista jääkiekkoa on vaikea ajatella ilman Hannu Aravirtaa ja hänen vankkumatonta asiantuntemustaan. Mutta miten Aravirta osaa ajatella omaa elämäänsä ilman silmälaseja?

Lue lisää
Unohda kauko- ja lukulasit: linssileikkaus helpottaa elämää

Nopeimmin kasvava taittovirheen korjausmuoto Suomessa on linssileikkaus, jossa silmän oma mykiö korvataan monitehoisella tekomykiöllä. Linssi-leikkauksen etu on, että näkökenttään ei synny vääristymiä eikä päätä tarvitse käännellä nähdäkseen selvästi joka suuntaan, toisin kuin käytettäessä rajattomia silmälaseja.

Lue lisää
Ei enää silmälaseja!

Muotikuvauksia työkseen tekevä Aila Stenius kertoo koko homman tulleen vuosien mittaan melko kalliiksi, sillä näyttävien kehysten lisäksi myös linssien piti olla erityisen hyvät. Ei saa tulla heijastuksia tai häikäistymisiä kirkkaissa valoissa.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista!
Nimi
Puhelin
Sähköposti
Viesti