Milloin iholuomi on syytä tutkituttaa?

Moni ihomuutos on täysin harmiton, mutta täyden varmuuden saamiseksi nekin kannattaa tarkistuttaa ihotautilääkärillä.

Etenkin seuraavissa tapauksissa varaa aika iholuomitarkistukseen:

  • luomi ilmestyy ja kasvaa nopeasti
  • luomen koko, väri tai ulkomuoto muuttuu esimerkiksi ruskeasta mustaksi, sinertäväksi tai punertavaksi tai jos siitä vuotaa verta
  • luomen kutina, aristus tai pistely
  • luomea ympäröivää ihoa punoittaa
     

Ihotautilääkärin vastaanotolla iho tutkitaan tarkasti ja tarvittaessa luomenpoistoon varataan erikseen toimenpideaika.

Luomesta tai ihokohdasta otetaan tarvittaessa koepala, joka lähetetään patologille tutkitettavaksi. Vastaus tulee 10-14 päivän kuluttua.

MELANOOMA, ELI PAHANLAATUINEN IHOSYÖPÄ

Ihon toistuva palaaminen auringossa, varsinkin ennen puberteetti-ikää, nostaa riskiä sairastua melanoomaan eli pahanlaatuiseen ihosyöpään. Kaikista syövistä juuri melanooman ilmaantuvuus onkin lisääntynyt eniten viimeisten 20-30 vuoden aikana. Melanooman riski on suurempi vaaleaihoisilla ja punatukkaisilla. Melanooma syntyy tavallisimmin aiemmin terveelle iholle. Auringossa on aina hyvä suojata itsensä hyvin.

Ihoa kannattaa tarkkailla ja mahdollisia ihomuutoksia seurata omatoimisesti. Miehillä melanooma on yleisin vartalon alueella, naisilla käsivarsissa, säärissä ja vartalossa. Uusia hyvänlaatuisia luomia ilmaantuu ihmiselle kuitenkin normaalistikin iän karttuessa, usein runsaastikin. Ihotautilääkärin vastaanotolla iho tutkitaan tarkasti ja epäilyttävä ihomuutos poistetaan paikallispuudutuksessa. Luomesta tai ihokohdasta otetaan tarvittaessa koepala, joka lähetetään patologille tutkitettavaksi. Vastaus tulee normaalisti 10-14 päivän kuluessa.

Melanooman tärkein hoitomuoto on leikkaus. Jos melanooma on yli yhden millimetrin paksuinen tai muutoin aggressiivinen, se leikataan ja lisäksi potilaalle tehdään levinneisyystutkimukset erikoissairaanhoidossa. 

Myös basalioomien (ihon tyvisolusyövän) ja okasolusyövän määrä lisääntyy jatkuvasti. Nämä ovat seurausta koko elämän aikana saadusta auringonvalon määrästä, ja ne esiintyvät yleensä vanhemmilla ihmisillä kasvoilla, rintakehällä, selässä ja kämmenselissä.

Eiran sairaalassa ihosyöpiä hoidetaan leikkauksin sekä myös ei-kirurgisesti. Tiettyjen ihosyöpien esiasteita ja pinnallisia basalioomia voidaan jäädytyshoitaa nestemäisellä typellä.
 

Kryo-hoito eli jäädytyshoito

Ihotautilääkärit hoitavat kryo- eli jäädytyshoidolla mm. ihosyövän esiasteita (aurinkokeratooseja), joitakin tyvisolusyöpiä ja hyvänlaatuisia ihomuutoksia, kuten rasvasyyliä (vanhuudensyyliä), tavallisia syyliä ja visvasyyliä (kondyloomia).
Toimenpiteessä pienen nestetyppisäilion suuttimen kautta kohdistetaan ihoon typpihöyrysuihku, tai vaihtoehtoisesti ihokosketukseen asetetaan nestetypen jäähdyttämä kontaktikappale. Hoidetut muutokset hilseilevät pois itsestään 2-3 viikossa. Toimenpide kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin, eikä yleensä vaadi puudutusta. Hoito voidaan tarvittaessa toistaa.
 
Eiran sairaalan ihotautilääkärit
Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Raitio Hanna Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Varaa aika
Ylitalo Leea Ihotautien erikoislääkäri
Seuraavat vapaat ajat
ke 22.1.
19.00
20 min
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Muita ihotautilääkäreiden palveluita

Liikahikoilun hoito botuliinin avulla

Kainaloiden tunneperäinen liikahikoilu on yleinen ongelma. Jos liian voimakas hikoilu alkaa haitata sosiaalista elämää ja vaikeuttaa työssä käymistä, on botuliinihoito hyvä ja tehokas liikahikoilun hoitomuoto.

Lue lisää

Iholuomiklinikka

Mietityttääkö iholuomi, uusi tai vanhan muutos? Oletko runsasluominen? Onko ihosi palanut useasti? Älä murehdi turhaan, vaan anna asiantuntijamme arvioida onko syytä huoleen. Varaa aika uudelle Eira Iholuomiklinikalle ihotautilääkärin tekemään luomitarkistukseen helposti nettiajanvarauksestamme. Asiat selviävät tutkimalla!

Lue lisää

Täyteaine- ja botuliinihoidot

Täyteaine- ja botuliinihoidot ovat suosittuja injektiohoitoja, joilla ihoa voidaan silottaa ja täyteläistää ilman leikkausta. Botuliinia käytetään myös liikahikoilun hoidossa. Eiran sairaalassa täyteaine- ja botuliinihoitoja tekevät kokeneet erikoislääkärit.

Lue lisää
Hinnasto
Ihotaudit Hinta 
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 20 min alk. 93 € 
Ihomuutosten poisto  
Luomen poisto (ihotautien erikoislääkärin tekemänä) alk. 263 € 
Luomen, syylän, kasvaimen poisto 1-2 kpl CO2-laserilla 303 € 
Luomen, syylän, kasvaimen poisto 3-5 kpl CO2-laserilla 400 € 
Paikallisten ihomuutosten hoito jäädyttämällä  186 € 
Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 18,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti