Gynekologiset laskeumat ovat seurausta sidekudosheikkoudesta

"Kudosten heikkeneminen voi olla perinnöllistä, raskauksien ja synnytysten aiheuttamaa tai ikääntymisestä johtuvaa haurastumista. Näiden lisäksi muun muassa ylipaino ja tupakointi heikentävät sidekudoksia", urogynekologian erikoislääkäri Tomi Mikkola kertoo.

"Lantion kudosten heikentymisen seurauksena kohdun tai emättimen tukirakenteet pettävät, jolloin lantionpohjan elimet pääsevät konkreettisesti laskeutumaan pois omalta paikaltaan", Mikkola kuvailee.


Siedätkö vai hoidatko?

Laskeumien yleisin ja selkeästi tunnistettavin oire on paineen ja pullistuman tunne lantionpohjassa. Tyypillisiä ovat myös vaikeudet virtsaamisessa ja ulostamisessa..

"Virtsa voi karkailla ja ulostetta voi joutua auttamaan sormin ulos", Mikkola antaa esimerkkejä oireista.

"Lisäksi emättimen laskeuma on taipuvainen oireilemaan toistuvina virtsatientulehduksina ja vaikeutena saada rakkoa kokonaan tyhjäksi, mutta nämä osataan vain harvoin yhdistää laskeumaan", Mikkola jatkaa.

Mikkola muistuttaa, että oireet ovat yksilöllisiä ja välillä riippumattomia laskeuman vaikeusasteesta.

"Joskus selkeä laskeuma voi olla oireeton, ja toisaalta lieväkin laskeuma saattaa aiheuttaa elämänlaatua haittaavia oireita. Oleellista on potilaan oma kokemus oireellisuudesta."

Gynekologiset laskeumat ovat hyvin hoidettavissa, joten elämänlaatua heikentävän kiusallisen vaivan kanssa ei kannata turhaan sinnitellä. 

"Yleisen asenneilmapiirin vapautumisesta huolimatta laskeumiin ja niiden aiheuttamiin oireisiin kytkeytyy kuitenkin yhä edelleen paljon häpeän tunteita, jonka vuoksi tutkimuksiin hakeutumista vältellään ja oireita siedetään salaa hiljaisuudessa", Mikkola harmittelee

Laskeumiin ja niiden aiheuttamiin oireisiin kytkeytyy yhä edelleen paljon häpeän tunteita ja oireita siedetään salaa hiljaisuudessa.

Lantionpohjanjumppaa ja leikkaushoitoa

Lieviä laskeumia hoidetaan lantionpohjanlihaksia vahvistavalla jumpalla tai erilaisilla emättimen tukirenkailla, hankalat laskeumat leikkaamalla. Hoitomuodon pohdinnassa keskeistä on potilaan oma kokemus oireiden vaikeusasteesta sekä gynekologin diagnoosi siitä, mikä osa lantionpohjassa laskeutuu.

"Monet nuorten naisten lievistä laskeumista saadaan palautumaan lantionpohjanjumpalla, erityisesti synnytyksen jälkeen, mutta iäkkäämmillä leikkaus on usein ainoa kokonaan parantava hoito", Mikkola sanoo.


Leikkaus korjaa pysyvästi 70-80 % laskeumista.


"Laskeuman leikkaushoidossa käytetään ensisijaisesti potilaan omia kudoksia. Erittäin heikoilla kudoksilla korjatun laskeuman riskinä kuitenkin on, että ajan saatossa se pettää uudestaan. Kun potilaan oma kudos ei riitä, tilalla voidaan käyttää verkkomateriaalia pysyvän hoitotuloksen saamiseksi", Mikkola kertoo.

Mari Laaksonen, toimitus@mediaplanet.com

 

Mikkola_Tomi.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Tomi Mikkola
 
Naistentautien ja synnytysten, sekä urogynekologian erikoislääkäri

Varaa aika gynekologin vastaanotolle

Eiran sairaalasta löydät kattavat gynekologiset palvelut. 

Meiltä löydät useita gynekologian alan ammattilaisia, joiden vastaanotolle on helppo ja nopea tulla, mikäli jokin asia huolettaa, ongelmia esiintyy tai jos haluat tulla rutiinitarkistukseen.

Ajan vastaanotolle varaat helposti ajanvarauksesta

Varaa aika
Lue lisää
Gynekologia_nuori_600x450.jpg
Gynekologin vastaanotto nuorille

Jo nuorena on hyvä luoda kontakti gynekologiin, jolta tarvittaessa saat nopeastikin apua erilaisiin terveyttä koskeviin tilanteisiin.

Lue lisää
Gynekologia_Roosanauha_yleinen_600x450.jpg
Rintasyöpä ja siihen liittyvät tutkimukset

Rintojen omatarkkailu on tärkeää jokaiselle naiselle. Omatarkkailua on tarvittaessa hyvä täydentää mammografia- ja ultraäänitutkimuksilla. Varhain havaittu rintasyöpä edesauttaa hoitotuloksia.

Lue lisää
Naisten_terveysklubi_600x450.jpg
Eira Naisten terveysklubi

Huolehditko kaikista muista, mutta oma hyvinvointisi unohtuu? Oletko jäänyt pois työelmästä? Kaipaatko säännöllistä tietoa omasta terveydentilastasi? Juuri sinua varten olemme perustaneet suositun Eira Naisten Terveysklubin! Klubin jäsenenä saat vuosittain kutsun terveystarkastukseen ja voit milloin tahansa olla yhteydessä Terveysklubin Omahoitajaan. Terveysklubin jäsenyys antaa sinulle vaivatta säännöllisen kokonaiskuvan voinnistasi!

Lue lisää