Kaihityyppejä on erilaisia, esimerkiksi traumaperäinen kaihi, lapsuusiän kaihi sekä vanhuuden kaihi. Iän lisäksi voimakas ja pitkäaikainen kortisonin käyttö, sädehoito tai diabetes voivat nopeuttaa kaihin kehittymistä.

– Vanhuuden kaihi eli harmaakaihi on yleisimpiä iän mukana näkökykyä heikentäviä sairauksia länsimaissa. Yli 65 vuotiaista suomalaisista sitä sairastaa yli 30 % ja yli 85 vuotiaista jo 70 %. Kaihi oli aiemmin yleisin näköä huonontava sairaus. Nykyään kaihileikkaus on yleisin silmille tehtävä leikkaustyyppi, joten sairaus on erittäin hyvin hoidettu, silmätautien erikoislääkäri Kimmo Koskela Eiran sairaalasta kertoo.

Useimmiten harmaakaihin aiheuttaa mykiöaineenvaihdunnan heikkeneminen. Sen seurauksena mykiön valkuaisainerakenteet muuttuvat ja sinne kertyy kalsiumia, jonka seurauksena silmän linssi eli mykiö samentuu. Kaihipotilailla näkö on usein utuisempi ja värit näkyvät haaleina. Kaihia sairastava saattaa myös huomata häikäistyvänsä helpommin kuin aikaisemmin.

LEIKKAUSMÄÄRÄT HURJASSA KASVUSSA

Suomessa tehdään yli 55 000 kaihileikkausta vuosittain. Määrä kasvaa kovaa vauhtia niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Kasvulle ei näy loppua, sillä lähivuosina suuret ikäluokat saavuttavat kaihin leikkausiän.

– Yksityissektorilla kaihin ei tarvitse olla niin pitkälle kehittynyt kuin julkisella puolella leikkaukseen päästäkseen. Näkö voidaan korjata jo ennen kuin kaihi selvästi haittaa näkemistä, ja myös leikkaukseen pääsee nopeammin. Myös kaikki linssivaihtoehdot ovat potilaan käytettävissä. Potilas voi itse valita, miten haluaa nähdä leikkauksen jälkeen eli haluaako käyttää mieluummin lähi- vai kaukolaseja. Mikäli laseista halutaan kokonaan eroon, voidaan valita monitehomykiöt, joilla näkee sekä lähelle että kauas. Myös hajataitteisuus voidaan korjata samalla kertaa.

Kaihileikkaus on tarpeen silloin, kun kaihin aiheuttama näön heikkeneminen haittaa normaalia elämää, kuten tietokoneella työskentelyä, lukemista, käsitöiden tekoa tai golfin peluuta. Kaihi havaitaan yleensä silmälääkärissä. Kun optikko ei saa silmälaseilla näköä korjattua, hän ohjaa asiakkaan lisätutkimuksiin silmälääkärille.

Silmaklinikka_kaihiesitutkimus_600x450.jpg

kAIHILEIKKAUS ON TURVALLINEN

Kaihileikkaus on päiväkirurginen toimenpide, joka kestää noin 10–20 minuuttia. Se tehdään tippapuudutuksella, jolloin potilas on hereillä. Noin tuntia ennen leikkausta mustuaiset laajennetaan tipoilla. Silmään tehdään noin 2,5 mm viilto, josta leikkaus tehdään erityisellä ultraäänitekniikalla. Leikkauksessa linssi eli mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan keinolinssi. Potilas saa leikkauksen jälkeen antibioottikuurin.

– Potilas näkee heti leikkauksen jälkeen, mutta hieman utuisesti. Seuraavana aamuna näkökyky on jo hyvä, ja parin päivän jälkeen se on jo kokonaan korjaantunut. Nykyaikaisilla leikkaustekniikoilla kaihileikkaukset ovat erittäin turvallisia ja komplikaatioita esiintyy todella harvoin. Kaihileikkauksella voidaan parantaa potilaan elämänlaatua merkittävästi.

Varaa aika kaihiesitutkimukseen

Älä odota! Anna kaihikirurgin arvioida milloin on oikea aika tulla kaihileikkaukseen.
Leikkaus on helpompi ja silmä toipuu nopeammin mitä aikaisemmassa vaiheessa kaihileikkaus tehdään.

Varaa aika kaihin esitutkimukseen. Kattavien tutkimusten avulla selvitetään juuri sinulle paras leikkausmenetelmä.

Varaa aika kaihiesitutkimukseen
Artikkelin asiantuntija

Koskela Kimmo

Silmätautien erikoislääkäri
Erikoisalat:Silmäkirurgia, Silmätaudit
Kielitaito:Suomi, Ruotsi, Englanti
Palvelut:Kaihileikkaus (palvelusetelillä), Kaihileikkaus (yksityinen), Kaihin esitutkimus silmälääkärillä, Linssileikkaus monitehomykiöllä, Silmälääkärin vastaanotto, Silmäkirurgia, Silmätaudit
Varaa aika asiantuntijalle

Tämä artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomien Mediaplanet-liitteessä syyskuussa 2016. Artikkelin kirjoittaja Anmari Korpinen.