Ikänäkö kuuluu normaaliin vanhenemiseen. Se iskee noin 45-vuotiaana. Silmän oma linssi eli mykiö kovettuu iän myötä ja lähipiste loittonee eikä teksti näy enää tarkasti. Jos perustaittovirhe on plussalla, myös kaukonäkö alkaa hiljalleen hiipua. Monitehoisia tekomykiöitä on käytetty satunnaisesti jo yli 20 vuotta, mutta viime aikoina linssien optiset ominaisuudet ovat kehittyneet niin paljon, että leikkausten määrä kasvaa nyt voimakkaasti kaikkialla maailmassa. Menetelmä on tuttu kaihileikkauksista, mutta erona on se, että kaihileikkauksen yksiteholinssin sijasta silmään asennetaan monitehoinen linssi, jolla näkee kauas ja lähelle.

Perusteellinen tutkimus – nopea ja kivuton leikkaus

Linssileikkausprosessi aloitetaan perusteellisella esitutkimuksella, jossa määritetään silmän taittovirhe, silmänpaine, sarveiskalvokartta ja silmän mitat lasermittausjärjestelmällä. Kun kaikki tutkimukset on tehty ja sopiva linssi on löydetty, voidaan leikkausaika sopia. Leikkaus on nopea ja kivuton toimenpide, joka kestää noin 10 minuuttia silmää kohti. Tunnissa kaikki on ohi ja näkö palautuu nopeasti. Leikkaus on silmänsisäinen toimenpide, joten raskaita ponnisteluja ja liikuntaa tulee välttää kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen. Silmätippahoito kestää kuukauden ajan.

Linssi- vai laserleikkaus?

Linssileikkauksen etuna on, että kauko- ja lähinäkö saadaan hoidettua samalla kertaa ja tulos on pysyvä. Laserleikkauksella voidaan puolestaan korjata vain kaukotaittovirheitä, miinusta tai plussaa. Nuorella iällä laserleikkaus on paras ratkaisu, mutta ikänäön jo vaivatessa laserleikkaus ei riitä lukunäön saavuttamiseen. Aiemmin ikänäköisillä on käytetty paljon monovisionia laserleikkauksissa, mutta silmien tekeminen eripariseksi (toinen +/- 0 ja toinen miinukselle) vaikeuttaa näkemistä, koska stereonäkö huononee. Linssileikkauksella ei ole vaikutusta stereonäköön.

Parhaat tulokset on saatu siinä vaiheessa, kun lukunäkö on huono ja kaukonäkökin on jo heikentynyt. Toisin sanoen silloin kun monitehosilmälasien tarve on tullut ja silmälaseja käytetään aamusta iltaan.

Esitutkimuksen kautta oikeaan hoitoon

Varaa aika Eiran optikolle esitutkimukseen, sairaalaoptikkomme selvittää parhaan mahdollisen leikkausmuodon. Eirassa on käytössä kaikki mahdolliset silmien taittovirheen korjausmenetelmät.

Harri Koskela, silmäkirurgi
yli 40 000 silmäleikkauksen kokemuksella

 

 

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2012, ja muokattu keväällä 2016.