Optikko on näkemisen asiantuntija

Joku saattaa luulla, että optikot tekevät vain 20 minuutin näöntarkastuksia ja ovat asiakkaan makutuomarina silmälasien valinnassa. Todellisuudessa optikon työ on kuitenkin monipuolinen paketti, joka vaatii monenlaista osaamista.

– Tämä ammatti on yhdistelmä asiakaspalvelua, silmän terveyden tutkimista, matematiikkaa, fysiikkaa ja käsityöläisyyttä, sanoo Eiran sairaalassa Helsingissä optikkona työskentelevä Oskari Lehvonen.

– Optikko on näkemisen asiantuntija, ja näkeminen on moniulotteinen ja monimutkainen asia.

Koulutukseltaan Lehvonen on optometristi. Puhekielessä optometrististä ja optikosta puhutaan usein synonyymeinä, mutta optometristillä on kliinisesti laajempi koulutus, joka mahdollistaa – ja myös velvoittaa – laajempaan silmän terveyden tutkimiseen näöntutkimuksen yhteydessä. Kaikki nykyään valmistuvat optikot valmistuvat suoraan optometristeiksi.

Jatko-opinnoista syvempää ymmärrystä ammattiin

Lehvonen kuvailee itseään ihmiseksi, joka haluaa haastaa itseään ja oppia aina uutta. Niinpä tie vei optometrian maisteriohjelmaan Norjaan. Opinnot hän suorittaa osa-aikaisesti työn ohessa.

– Nimenomaan kliininen puoli työssä on aina kiinnostanut minua enemmän kuin perinteinen myymälätyö. Tällä hetkellä, kun jatko-opinnot ovat vielä kesken, huomaan jo ymmärtäväni asioita tutkimuksissa syvemmin. Pidän siitä, että sen, minkä osaan, hallitsen mahdollisimman hyvin ja kattavasti.

Kovin monella optometristillä Suomessa ei ole maisterintasoista tutkintoa. Jatkotutkinto antaa edellytykset tutkia silmän terveyttä laajemmin, ja tarvittaessa asiakas voidaan lähettää jatkotutkimuksiin. Kun osaaminen on syvällisempää, myös kokonaisuuden hahmottaminen on laajempaa. Asioita osaa tutkia tarkemmin ja havaintoja yhdistellä toisiinsa. Vaikkapa jokin harvinainen sairaus voidaan todeta varhaisemmassa vaiheessa.

Parasta on saada ratkoa asiakkaiden ongelmia

Lehvonen on työskennellyt Eirassa reilun vuoden. Sitä ennen hänellä oli usean vuoden työkokemus optikkoliikkeestä, josta nykyinen työ eroaakin paljon. Nyt Lehvosen työhön kuuluu esimerkiksi esitutkimuksia leikkauksia varten, jälkitarkastuksia ja Thermoflo-kuivasilmähoitoja. Hän on myös mukana esimerkiksi laserleikkauksissa avustamassa kirurgia ja hoitajaa.

Asiakkaat ja heidän auttamisensa – se on Lehvoselle työn paras puoli.

– Yleensä vastaanotolle tullaan jonkun ongelman takia. Joskus se on jotain, joka on vaivannut pitkään eikä ole aiemmilla käynneillä ratkennut. Kun sellaisessa pystyy auttamaan, se palkitsee kaikista eniten.

Hyvänä esimerkkinä toimii viime vuonna avattu Eira Kuivasilmäklinikka. Siellä työskennellessään Lehvonen on kohdannut asiakkaita, joilla kuivasilmäisyys on ollut niin hankalaa ja pahaa, että se on jo rajoittanut elämää.

– Meidän Thermoflo-hoitojen ja kotihoidon avulla heidän ongelmansa ovat hävinneet jopa kokonaan. Joku on pystynyt vaikkapa meikkaamaan ensimmäistä kertaa vuosiin, tai silmät eivät muuten vain enää häiritse ja ole koko ajan mielessä. Ovathan ne isoja muutoksia, mitä silloin on saatu aikaan.

Sairaalaoptikon esitutkimus nyt maksutta

Nyt on hyvä aika varata aika optikon maksuttomaan esitutkimukseen laser- ja linssileikkausta varten.

Esitutkimuksessa optikko kuvaa ja mittaa silmää usealla eri laitteella, jotta saamme selvitettyä sinulle sopivimman leikkausmenetelmän, ilman sitoumusta.