Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Johanna Sarmelan mukaan silmäluomien toiminnalliset vaivat hoidetaan yleensä paikallispuudutuksessa päiväkirurgisesti. Ompeleet poistetaan tavallisesti viikon kuluttua toimenpiteestä. Silmäluomet ovat herkkää aluetta, joten mustelmat ja turvotus ovat tavallisia. Sairausloman pituus vaihtelee päivästä kymmeneen päivään ja paikallista salva- tai tippahoitoa määrätään tapauskohtaisesti.

Monenlaista vaivaa

Raskaat yläluomet painuvat silmän päälle ja voivat näin kaventaa näkökenttää. Jatkuva luomien nosto voi aiheuttaa päänsärkyä. Lisäksi raskaat yläluomet voivat myös tehdä väsyneen näköiseksi. Raskaiden yläluomien taustalla voi olla riippuluomi, lippaluomi tai kulmakarvan laskeutuminen tai kaikki nämä tekijät yhdessä. Alaluomi on normaalisti napakasti kiinni silmän pinnassa. Jos luomi kääntyy sisäänpäin, ripset pääsevät hankaamaan silmän pintaa ja tämä voi aiheuttaa roskantunnetta, silmän punoitusta, vetistystä, rähmintää ja jopa näön sumenemista. Alaluomi voi myös kääntyä ulospäin, jolloin silmä punoittaa ja vetistää, luomireunat tulehtuvat ja ärtyvät.

Toiminnalliset ongelmat kannattaa hoitaa

Silmäluomissa voi olla myös erilaisia kasvaimia, rasvapatteja ja näppylöitä, jotka voivat kosmeettisen haitan lisäksi aiheuttaa todellista näköhaittaa tai muutosta luomen toiminnassa. Silmäluomien toiminnalliset häiriöt ovat kohtuullisen yleisiä keski-ikäistyvillä ja sitä vanhemmilla henkilöillä, kun kudokset antavat periksi. Taustalla voi myös joskus olla jokin sairaus.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2012, ja päivitetty keväällä 2016.