Ulkonäön muuttaminen yleisin syy

Tänä päivänä suuri osa nenäleikkauksista tehdään lähes yksinomaan ulkonäöllisistä syistä. Joskus tavoitteena on vain pienen, häiritsevän yksityiskohdan korjaaminen. Toisinaan taas koko nenä halutaan laittaa uuteen uskoon.
Sairauden tai vamman jälkeisen toiminnallisen ja ulkonäöllisen korjauksen tavoitteena on yleensä nenän palauttaminen alkuperäiseen muotoonsa.
Nenäleikkaus suunnitellaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan ja hänen toiveensa ovat ratkaiseva tekijä leikkausmenetelmän valinnassa.

 

Avoleikkaus tai suljettu leikkaus

Nykyisin nenämuotoilun perustekniikka on avoleikkaus, jossa sierainten väliin tehdyn avauksen kautta päästään korjaamaan nenän rakenteita kirurgin näkyvissä. Suljettu leikkaus tehdään vain sieraimien kautta ja sillä voidaan korjata useimmat nenän selkään ja väliseinään liittyvät ongelmat.
Sekä suljetussa että avoleikkauksessa nenän väliseinästä otettavilla rustosiirteillä on tärkeä merkitys. Niitä käytetään tukemaan nenän rakennetta, joka usein joudutaan purkamaan ja kokoamaan uudelleen halutun muodon saavuttamiseksi. Keinoaineita kuten silikonia käytetään harvoin.

 

Nenän selän muotoilu

Nenän selkä on kuin holvi, joka koostuu yläosaltaan nenäluusta ja alaosaltaan rustosta. Keskiviivassa, sieraimien välissä, on rustolevyn muodostama nenän väliseinä.
Nenän selkää ja siinä mahdollisesti olevaa kyömyä voidaan madaltaa viilaamalla tai talttaamalla luuta ja rustoa pois haluttu määrä. Jos taas nenän selkää pitää korottaa, se tehdään yleensä luu- tai rustosiirteellä.
Nenän selän kavennus tehdään taittamalla luisen holvin reunoja sivuilta sisäänpäin ja tukemalla rakenne rustosiirteillä.

 

Kärkialueen ja väliseinän muotoilu

Nenän kärkialue muodostuu kahdesta sieraimen ympäri kiertävästä hevosenkengän muotoisesta rustosta. Kärjen muotoa ja korkeutta voidaan muuttaa leikkaamalla, ompelemalla ja taivuttamalla näitä rustoja. Usein siinäkin tarvitaan rustosiirteitä rakenteen tukemiseksi ja joskus kärjen korottamiseksi ja terävöittämiseksi.
Nenän väliseinän korjaus on usein tarpeen nenän vinouden tai sivuprofiilin muuttamiseksi sekä ilmatien parantamiseksi silloin, kun se on ahtautunut.
Luun ja ruston lisäksi myös nenän iholla ja pehmytkudoksen paksuudella on vaikutuksensa nenän ulkonäköön. Näihin asioihin pystytään leikkauksella vaikuttamaan vain hyvin rajallisesti.

 

Lopullinen tulos näkyy puolentoista vuoden kuluttua

Nenäleikkaukset tehdään joko nukutuksessa tai puudutuksessa. Toipumisaika on normaalisti 2 - 3 viikkoa, joista ensimmäisen viikon ajan pidetään nenälastaa ja teippauksia. Ne poistetaan yleensä samalla kun ompeleetkin, viikon kuluttua leikkauksesta.

Nenäleikkauksen lopputulosta voidaan pitää valmiina vasta noin puolentoista vuoden kuluttua leikkauksesta. Yleensä lopputulos vastaa odotuksia, mutta joskus sisäinen arpeutuminen ja rustosiirteiden kääntyminen voivat aiheuttaa korjausta vaativia muutoksia.

 

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2009, ja päivitetty keväällä 2016.