Osteopaatit koulutetaan tutkimaan kehoa palpaation avulla, eli käsin tunnustellen. Tämä taito on osteopaatin tärkeimpiä diagnostisia työkaluja. Palpaatiolla tunnistetaan kehon heikot kohdat tai kohdat, joissa on paljon jännitystä. Osteopaatille kehon hyvinvointi tarkoittaa, että myös sen rakenne, tukiranka, toimii oikein. Näin ollen osteopaatti käyttää menetelmiä, joilla kehon tasapaino palautetaan. Mobilisoinnin, pehmeän manipuloinnin, venyttelyn ja hierontatekniikoiden avulla lisätään nivelten liikkuvuutta, lievitetään lihasjännitystä sekä elvytetään kudosten verenkiertoa ja hermotoimintaa, jotta kehon oma parannusmekanismi toimisi paremmin. Näin osteopatia sekä edistää terveyttä että ehkäisee oireiden toistumista. Osteopaatti voi myös antaa neuvoja ryhdin ja liikunnan suhteen.

Selkä- ja nivelkivut, rasitus- ja urheiluvammat, ryhtimuutokset…

Osteopaatin asiakaskunta on moninainen: nuoret, ikääntyneet, ruumiillisen työn tekijät, toimistotyöntekijät, raskaana olevat naiset, lapset ja urheilijat. Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat esimerkiksi hartia- ja selkäkivut, rasitusvammat, ryhtimuutokset, työasentojen aiheuttamat jännitystilat, nivelkivut, urheiluvammat, unettomuus sekä erilaiset stressitilat ja päänsäryt.

Huolellinen tilannekartoitus hyvän hoidon edellytys

Ensimmäisellä käynnillä osteopaatin luona perehdytään vaivan historiaan ja tehdään alustava hoitosuunnitelma. Alkututkimuksen yhteydessä käydään läpi kehon liikkuvuutta ja perehdytään ongelmakohtiin. Samoin potilaan liikunta- ja ruokailutottumukset sekä työnlaatu ja työolosuhteet selvitetään tarkoin. Varsinaisessa hoidossa osteopaatti hoitaa rytmisin liikkein kehon tuki- ja liikuntaelimistöä, keskittyen kehon heikosti toimiviin ja jännittyneisiin alueisiin, parantaen näin kehon elastisuutta ja vaikuttaen positiivisesti kehon toimintaan. Hoito on jatkuvaa kudosten palpaatiota (käsin tunnustelua) ja tutkimista. Jos osteopaatti alkututkimuksen tuloksena tai myöhemmin katsoo, että tilasi on sellainen, että sitä ei voida parantaa osteopatian avulla, on hänellä koulutuksensa kautta valmius ohjata sinut paremmin tilaasi vastaavaan hoitoon esimerkiksi Eiran kokeneille erikoislääkäreille tai fysioterapeuteille. Osteopaatti Petri Vuorjoki on toiminut Eirassa vuodesta 1993 ja osteopaatti Nora Seppä vuodesta 2004. Yhteistyö yleis- ja erikoislääkäreiden, fysioterapeuttien ja muiden terapeuttien kanssa toimii saumattomasti, molempiinsuuntiin.