Nilkka nyrjähtää tavallisimmin siten, että jalkaterä vääntyy sisäänpäin ja nilkan ulkosivun nivelsiteet vaurioituvat. Vääntövammanseurauksena voi lisäksi vaurioitua nivelrusto, revetä nivelkapseli tai jänne. Samalla tavalla voi nilkkaan saada myös kehräsluiden murtumia.

 

Kolmen K:n ensihoito

Nilkan nyrjähdysvamman ensihoito on "Kolmen K:n" hoito eli Kohoasento, Kylmähoito ja Kompressio (puristussidos). Turvotuksen vähentämiseksi on hyvä välttää kävelyä ja runsasta pystyasennossa oloa pari päivää. Alkuvaiheessa voidaan tarvita kyynärsauvoja liikkumisen tukena. Lääkäriin on syytä tulla nyrjähdyksen jälkeen, jos nilkka turpoaa runsaasti tai jalalla astuminen tuntuu tuskalliselta. Ensikäynnin yhteydessä selvitetään vamman laatu nilkan tutkimuksella ja usein myös röntgenkuvilla.

 

Leikkaushoito harvoin tarpeen

Nilkan nivelsidevammat hoidetaan nilkkatuella ja varhaisella jalan kuormituksella. Leikkaushoito ei käytännössä ole tarpeen nilkan akuutissa venähdysvammassa. Nilkkatukea käytetään 3-6 viikon ajan arkiliikkumisessa ja 2-3 kuukautta liikunnan ja urheilun aikana. Nilkkavamman kuntoutuksella palautetaan nilkan asento- ja tasapainotunto sekä liikelaajuus harjoittamalla nilkkaa ja jalkaterää liikuttavia lihaksia. Keskeiset harjoitukset ovat varpaillenousu-, kyykistymis- ja tasapainolautaharjoitteet. Fysioterapeutin ohjaus on usein tarpeen.

 

Liitännäisvammat tutkittava huolellisesti

Nilkan toipumisen pitkittyessä yli normaalin 6 viikon voi kyseessä olla liitännäisvamma, kuten rustovaurio tai jännerepeämä. Nilkka voi jäädä kipuilemaan, esiintyy turvotusta tai pettämistä ja löysyyttä. Tällöin ortopedin huolellinen molempien nilkkojen tutkimus ja potilaan oirekuvan selvitys on usein riittävä. Lisätutkimuksena voidaan käyttää magneettitutkimusta (MRI) tai tietokonetutkimusta (TT). Lisäksi arvioidaan kuntoutustarve lihas- ja liikevajauksen hoitamiseksi.

 

Oireiston pitkittyessä leikkaushoito voi olla tarpeen

Mikäli nilkkaan jää pysyvä nyrjähtelytaipumus tai epätukevuus, saattaa olla tarpeen leikkaus jossa nivelsiteet kiinnitetään tai rakennetaan uudelleen. Nilkan tähystyksiä ja nivelen sisäisiä toimenpiteitä tehdään mm. rustovaurioiden hoitamiseksi tai irtokappalaiden poistamiseksi. Leikkauksen jälkeen käytetään tukisaapasta 4-6 viikkoa ja sen jälkeen nilkkatukea; tähystysleikkauksenjälkeen toipuminen on hieman nopeampaa.

 

Tavalliset nivelsidevammat paranevat parissa kuukaudessa

Nilkan nivelsidevammat ovat tavallisia ja valtaosa toipuu ennalleen parissa kuukaudessa. Nilkan jäädessä oireilemaan on kuitenkin aiheellista tulla ortopedin vastaanotolle vaivan selvittämiseksi. Nilkkakivun muita syitä voivat olla esimerkiksi nilkan jännetuppitulehdus, nivelpussintulehdus, akillesjänteen tulehdus, nivelrikko, luupiikit, kihti sekä nilkan ja jalkaterän virheellinen kuormitus.

 

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2010, ja päivitetty keväällä 2016.