Jos painoindeksi BMI on yli 35, potilas on yrittänyt useita kertoja laihduttaa myös ohjatuissa laihdutusryhmissä ja liikalihavuus on aiheuttanut jo lisäsairauksia kuten diabeteksen, kannattaa harkita lihavuusleikkausta, toteaa lihavuusleikkaushoitaja Erja Juvonen.

Myös kirurgi Anne Juuti korostaa lihavuusleikkausten tuloksia.
– Moni potilaistani on vuosia taistellut painon nousun ja lihavuuden kanssa. Lihavuuskirurgia on hyvä vaihtoehto pitkäkestoisen tuloksen saavuttamiseksi.

– Näitä leikkauksia tehdään monella eri tavalla, Suomessa yleisin muoto on vatsalaukun ohitusleikkaus. Tämä tapa on myös tutkituin, mikä antaa lisää turvallisuutta leikkaukseen tulevalle, toteaa Juvonen.

Lihavuusleikkauksen jälkeen ravitsemusterapeutti tukee ruokailutottumusten muuttamisessa, jolloin elämäntavat saadaan tukemaan leikkausta ja hyöty on mahdollisimman pitkäkestoinen.

– Sekä ruoan määrään että koostumukseen tulee leikkauksen jälkeen muutoksia, sillä vatsalaukun pienennyttyä riittävä ravinto hankitaan huomattavasti vähäisemmästä ruokamäärästä. Myös ruoan imeytyminen muuttuu ohitusleikkauksen jälkeen, ja tämäkin vaikuttaa uuteen ruokavalioon, kertoo Juvonen.

 

Eiran sairaalan hoitoketju pitää huolta

– Hoitoprosessi alkaa aina keskustelulla, jossa käydään läpi potilaan kokonaistilanne, toteaa Juvonen. Lopullisen päätöksen leikkauksesta tekee aina kirurgi. Eiran sairaalassa lihavuusleikkauksista vastaa monialainen, korkeatasoinen tiimi, joka koostuu sairaanhoitajasta, kirurgista, ravitsemusterapeutista, sisätautilääkäristä ja tarvittaessa myös psykologista. Elokuussa Eiran lihavuusleikkaustiimiin liittyy myös uusi, lihavuusleikkauksiin erikoistunut sisätautilääkäri.

– Yleensä potilaan on laihdutettava juuri ennen leikkausta 8–10 % painostaan, ja tähänkin hän saa kattavan tuen ja ohjeistuksen ravintoterapeutiltamme. Painon pudotessa potilaan maksan koko pienenee usein radikaalistikin, mikä lisää leikkauksen turvallisuutta.

– Teemme nämä leikkaukset tähystinteitse ja olemme perehtyneet nopean toipumisen hoitoon, toteaa Juuti. Itse leikkaus kestää 1,5–2 tuntia, ja suurin osa potilaista pääsee jo seuraavana päivänä kotiin.

– Kannustamme potilaitamme käymään leikkauksen jälkeen pitkäkestoisesti seurannassa – näin he saavuttavat leikkauksesta parhaan tuloksen. Sairaslomaa leikkauksesta kirjoitetaan 3–5 viikkoa lähinnä uusien ruokailutottumusten opettelua varten, kertoo Juuti.

Lihavuusleikkausta ei suositella, mikäli potilaalla on ahmimishäiriö, alkoholiongelma, jatkuvaa tulehduskipulääkitystä vaativa sairaus tai sellainen psyykkinen ongelma, joka vaikeuttaa leikkauksen jälkeisten ruokailutapojen hallintaa.

Suurimmalle osalle vahvasti ylipainoisista lihavuusleikkaus on kuitenkin nopea, tehokas ja pitkävaikutteinen tapa päästä eroon liikakiloista ja niistä aiheutuvista liitännäissairauksista.

LIHAVUUSLEIKKAUKSEN VAIKUTUS LIITÄNNÄISSAIRAUKSIIN
2-3 kuukautta LEIKKAUKSEN JÄLKEEN*

 Potilaan sairaus Lääkitys lopetettu  Lääkitystä vähennetty  Entinen lääkitys 
 2-tyypin diabetes 50 % 25 % 25 %
 Verenpainetauti 57 % 28 % 14 %
 Uniapnea Parantunut/helpottunut 100 %
 Painonpudotus Keskimäärin 18,6 kg ensimmäisestä käynnistä
* Eiran sairaalassa v. 2015 lihavuusleikattujen potilaiden tulokset

Varaa nyt maksuton sairaanhoitajan neuvonta-aika

Maksuttomalla lihavuustiimin sairaanhoitajan vastaanotolla selvitetään sopiiko leikkaushoito sinulle sekä tarkemmin lihavuusleikkaukseen liittyvät mahdollisuudet ja riskit. Samalla saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. 

Voit myös ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lihavuusklinikka@eiransairaala.fi tai soittamalla 09 162 0610.
Varaa aika lihavuussairaanhoitajalle
Artikkelin asiantuntijat

Juuti Anne

Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Tutkinto:Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri (2007), LT (HY 2006), Kirurgian erikoislääkäri (2005)
Erikoisalat:Kirurgia, Vatsaelinsairaudet, gastroenterologia
Kielitaito:Suomi, Ruotsi, Englanti
Olen kirurgian ja gastrokirurgian erikoislääkäri ja toiminut kirurgian alalla sairaalassa vuodesta 1998. Pyrin auttamaan potilaitani kokonaisvaltaisesti vatsavaivoissaan – tärkeää on poissulkea hoidettavat tai vaaralliset sairaudet mm. mahalaukun ja paksusuolen tähystyksellä. Jos vaivalle ei löydy nimeä, yritän löytää potilaalleni oireenmukaisen avun.
Erityisosaaminen vatsaelinkirurgian alalla on lihavuuden kirurginen hoito. Olen tehnyt lihavuuskirurgiaa vuodesta 2008. Teen lihavuuskirurgian alalla tutkimus-, opetus- ja kehitystyötä sekä kansainvälistä yhteistyötä.
Palvelut:Gastroskopia eli mahalaukun tähystys, Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys, Lihavuuskirugin vastaanotto, Lihavuusleikkaus, Napatyräleikkaus, Nivustyräleikkaus, Palleatyräleikkaus, Peräpukamien poisto kumilenkillä, Barronin ligatuura, Peräpukamien poistoleikkaus, Refluksitauti, närästyksen hoito, Sappirakon poistoleikkaus avoleikkaus, Sappirakon poistoleikkaus tähystyksellä, Suolileikkaus, Vatsaklinikka, Vatsanpeitteiden tyräleikkaus, Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), Kirurgia, Vatsaelinsairaudet, gastroenterologia
Varaa aika asiantuntijalle

Juvonen Erja

Sairaanhoitaja
Tutkinto:Sairaanhoitaja, gastroenterologinen erikoistuminen, mielisairaanhoitaja
Erikoisalat:Lihavuussairaanhoitaja
Kielitaito:Suomi, Ruotsi, Englanti

Olen valmistunut sairaanhoitajaksi vuonna 1985. Tämän jälkeen toimin akuuttihoidon yksiköissä ja viimeiset 25 vuotta HUS:n palveluksessa. Vatsa-alueen sairauksiin erikoistuminen ja usean vuoden työkokemus tähystysyksikössä ja poliklinikalla ovat antaneet vankan kokemuksen erilaisten vatsaongelmien hoidossa. Lisäksi toimin Peijaksen sairaalassa lihavuusleikkauspotilainen hoitajana seitsemän vuotta.

Palvelut:IBD-klinikan Omahoitaja, Influenssarokote, Lihavuussairaanhoitajan neuvonta, Rokotukset, Vatsaklinikan Omahoitaja, Lihavuussairaanhoitaja
Varaa aika asiantuntijalle

Tämä artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomien Mediaplanet-liitteessä syyskuussa 2016. Artikkelin kirjoittaja Kaisa Mäntyranta.