Soppi Esa

Adjunct professor in internal medicine
Exam:MD, PhD, Adjunct professor in internal medicine
Specialities:Internal Medicine
Language skills:Finnish, Swedish, English
Services:Thyroid disease, Internal Medicine
Book an appointment for a specialist
Kilpirauhasen toimintahäiriöt kuriin

Kilpirauhasen kokoon tai toimintaan liittyvät muutokset ovat hyvin yleisiä. Suomessa arvioidaan yli 300 000 aikuisen kärsivän erilaisista kilpirauhassairauksista eli voidaan puhua jopa kansansairaudesta.

Read more
Kilpirauhanen määrää elimistön kierrosluvut

Kilpirauhanen on elimistölle kuin kaasutin autolle. Kun se erittää ylimääräistä kilpirauhashormonia, tyroksiinia, elimistö alkaa käydä ylikierroksilla. Ja kun kilpirauhashormonia on liian vähän, koko elimistön toiminta hidastuu. Näihin toimintahäiriöihin tepsii räätälöity hoito.

Read more
Raudanpuute aiheuttaa moninaisia oireita

Raudanpuute on yleistä etenkin naisilla. Fertiili-ikäisistä naisista jopa 5 % arvellaan kärsivän raudanpuutteesta kuukautisten vuoksi tapahtuvan raudanmenetyksen johdosta. Miehillä raudanpuute on paljon harvinaisempaa. Raudanpuutteen diagnoosi on jokseenkin helppoa, jos veren hemoglobiinipitoisuus on alentunut (anemia). Piilevän raudanpuutteen havaitseminen on vaikeaa, koska rautavarastot saattavat huveta olemattomiin eikä verenkuvassa nähdä muutoksia. Näin on jopa 20–40 %:lla potilaista. Tällöin epäily raudanpuutteesta syntyy potilaan oireiden perusteella, jotka ovat moninaisia ja voivat muistuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Read more